Osječko-baranjska županija bit će spremna za 5G mrežu

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije raspisalo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima“ (područja u kojima nije dostupan širokopojasni pristup i adekvatna infrastruktura te ne postoji komercijalni interes za ulaganje u istu). Ukupna vrijednosti Poziva je 1,1 milijardu kuna, rok za prijavu je 17. lipnja, a osnovni preduvjet za sudjelovanje je izrađen Plan razvoja širokopojasne infrastrukture (PRŠI). Upravo stoga Osječko-baranjska županija organizirala je izradu i snosila troškove (236.250,00 kuna s PDV-om) izrade takvog plana za područje općina Antunovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo, Šodolovci, Vladislavci i Vuka.

Radi omogućavanja daljnjeg tijeka tog postupka župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić danas (8. travnja 2019. godine) potpisao je Sporazum o suradnji na provedbi Projekta razvoja širokopojasne infrastrukture s načelnicima tih sedam jedinica lokalne samouprave. Plan se ujedno šalje na suglasnost HAKOM-u, pa slijedi javna rasprava u kojoj će uvid u dokumente imati svi građani i ostali zainteresirani subjekti, a cijeli pripremni postupak mora završiti do 17. lipnja.

– U situaciji kada cijeli svijet, osobito Europa, kreće prema novoj generaciji 5G mreže i mi moramo biti infrastrukturno spremni za njeno korištenje. Današnji sporazum je preduvjet za proširenje širokopojasnog interneta na području ovih općina sa 30.000 stanovnika i više od 500 gospodarskih subjekata i javnih ustanova – rekao je župan Anušić te dodao: – Svima je potrebna takva mreža i tehnologija jer bez nje se u vrlo skoroj budućnosti neće moći funkcionirati. Sve radimo kroz viziju i strategiju, jer možda ovo danas nekomu ne znači puno, ali će značiti za 3-4 godine. Tada moramo biti spremni, a ne dovesti se u situaciju da ne planiramo i ne projektiramo što ćemo raditi u budućnosti. Kada 5G mreža bude profunkcionirala, Osječko-baranjska županija će biti za to spremna.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Osječko-baranjske županije Nataša Tramišak kaže kako je ovo jedinstvena prilika da se na ovom području izgradi infrastruktura koja će moći podnijeti velike brzine interneta (do 100 Megabita u sekundi, a trenutno su manje od 30). – Upravo zbog toga smo pokrenuli cijeli projekt. U prethodne dvije godine za područje gradova Beli Manastir i Valpovo izgrađeni su planovi razvoja širokopojasne infrastrukture, međutim zastarjeli su i mora ih se ažurirati. To moraju odraditi ti gradovi kao nositelji projekta. U ovom slučaju inicijativu je preuzela Županija u ime sedam jedinica lokalne samouprave koje su manje i nemaju grad koji bi mogao biti nositelj projekta – ističe pročelnica.

Od moguća tri investicijska modela odabran je Model A koji predviđa uključivanje privatnog operatera koji će morati sufinancirati svoj dio izgradnje infrastrukture. Najviši dopušteni iznos bespovratnih sredstava po tom modelu je do 63,5 milijuna kuna, no točna vrijednost projekta znat će se nakon izrade projektne dokumentacije za izgradnju infrastrukture, kao i investicijske studije koju operater predloži Ministarstvu. Izgradnja infrastrukture mora završiti do 2022./2023. godine.