Otvoren Sajam tehničke kulture Tehnicoolum

Pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, tvrtka Osječki sajam d.o.o. u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Grada Osijeka, Zajednicom tehničke kulture Osječko-baranjske županije te Hrvatskom zajednicom tehničke kulture organizirala je 3. Tehnicoolum – sajam tehničke kulture, čiji je cilj poticanje interesa kod djece i mladih za bavljenje tehničkom kulturom i znanošću STEM područja.

Dvodnevni sajam otvoren je danas (24. studenoga 2022. godine) na Sajamskom prostoru Pampas, a izlagačima, učenicima osnovnih i srednjih škola te drugim sudionicima i gostima, na prigodnoj svečanosti obratili su se direktor Osječkog sajma d.o.o. Alen Vukašinović, pročelnica Upravnog odjela za školstvo i mlade Miranda Glavaš-Kul i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, koji je i otvorio Sajam.

Sajam je namijenjen djeci i mladima, od početnika koji se tek počinju baviti tehnikom i ovladavanjem vještinama tehničko-tehnološke pismenosti, preko polaznika koji žele proširiti svoje znanje i ovladati vještinama naprednog korištenja do stručnih osoba i pedagoga kojima su STEM znanosti i tehnička kultura profesionalni izbor.

Uz izložbe na zatvorenom paviljonskom prostoru od 1.200 m² i 300 m² otvorenog izložbenog prostora, održat će se 30-ak kreativnih i edukativnih radionica na teme robotike, modelarstva, maketarstva, informatike, elektroničkih i digitalnih sklopova, prometa, fotografije, izrade predmeta od metala, plastike, papira, 3D printanja, dronova…, kao i izložbe dostignuća iz djelokruga rada udruga proisteklih iz tehničke kulture, zajednica i centara tehničke kulture.

Osim mogućnosti da se kao početnici ili vrsni znalci okušaju u ovladavanju ili usavršavanju vještina iz domene tehničke kulture, sajam je i mjesto održavanja izložbi, prezentacija i zabavnih atrakcija kojima se znanosti i tehničkim vještinama pristupa na zabavan, inovativan i nadasve afirmativan način kroz sadržaje u organizaciji Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije.

Sajam tehničke kulture prepoznali su i izlagači sa našeg područja, pa će na izložbenim prostorima svoje proizvode i radionice uz njih predstaviti ORQA d.o.o. – simulacija leta drona, Hrvatski Telekom – humanoidna robotica Pepper, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek – radionica: Humans detected by robots, MUP RH Policijska uprava osječko-baranjska i Ravnateljstvo civilne zaštite, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića Osijek, Strojarska tehnička škola Osijek i Unikom d.o.o. Osijek.