Postoje li razlike razlike između kockanja i klađenja?

foto: Shutterstock

Čest je slučaj da osobu koja se voli kladiti netko nazove kockarom. Iako se i kockanje i klađenje baziraju na tome da igrač uloži svoja sredstva na neki od ishoda, a zatim na osnovu rezultata ostvari dobitak ili izgubi svoj ulog, ova su dva pojma jako različita. Jedno se ne bi trebalo miješati s drugim, a objasnit ćemo i zašto.

Kockanje ovisi o sreći

Sama riječ kockanje sugerira na bacanje kockice. Riječ je o radnji čiji je ishod potpuno nasumičan i u potpunosti ovisi o sreći. Osoba koja baca kockicu jednostavno ne može znati na koji će broj ona stati, već ga može samo nagađati i nadati se da je u pravu. Ne postoji neki vanjski faktor koji može utjecati na ishod, a koji će osoba uzeti u obzir jer će joj upravo on pomoći pri procjeni koji će od šest brojeva s kockice biti dobiven.

Dakle, tako i za kockanje možemo reći da je neka radnja u kojoj osoba ulaže svoja sredstva na neki potencijalni ishod, a da pritom ne zna koji će on biti sa sigurnošću, već taj ishod ovisi isključivo o sreći. Pri toj definiciji, igre koje imaju i casina u Hrvatskoj kao što je rulet definitivno možemo svrstati u kockanje jer se svode na isti princip (rulet umjesto kockice koristi kuglicu i kolo s brojevima).

Klađenje ne ovisi o sreći

Klađenje se definitivno ne može promatrati kao kockanje jer ne ovisi u potpunosti o sreći. Razlog zašto je to tako su ogromne količine podataka koje su dostupne onima koji će se kladiti na neki sportski događaj. Informacije su od ogromne vrijednosti jer će svatko moći na osnovu nekih kao što su prethodni susreti, izostanci igrača, forma, raspored natjecanja, vremenski uvjeti i slično, moći doći do preciznijeg zaključka na koji bi se način koji sportski događaj mogao odvijati.

Taj se postupak obrade informacija i podataka koji su bitni za prognozu sportskog susreta zove i sportska analiza. Mnogi je zanemaruju prilikom svojih oklada, ali upravo dobro odrađena sportska analiza je ključ dobitka na kladionici. Bez nje se nitko ne bi trebao nadati dugoročnim dobitcima na kladionici i ona je nešto što odvaja pojmove kockanje i klađenje.

Situacije kada se klađenje ipak može zvati kockanjem

Unatoč prethodno napisanom, postoje neke situacije u kojima se klađenje može poistovjetiti s kockanjem. To je upravo u onim situacijama koje smo opisali, a u kojima osoba koja uplaćuje svoj sportski listić u nekoj kladionici uopće nema pojma na što igra i zašto je to zapravo odigrala. Tada klađenju pristupa na način da će se u potpunosti osloniti na sreću, a upravo je to ono što definira neke casino igre i kockanje.

Zaključak

Iako često pomiješani, ovi pojmovi su različiti. Kockat će se oni koji se uglavnom žele više zabaviti pa će tako prepustiti sve sreći u nadi da će ih rezultat obradovati, dok će se kladiti oni koji su nešto više okrenuti analizama i podacima koji su pred njima. Možemo tako reći i da kockare od kladioničara odvajanju neke njihove osobine i da su to dva različita tipa osoba.