Ovogodišnji upisi u prvi razred osnovne škole provodit će se elektroničkim putem

Prema Planu upisa djece u 1. razred osnovne škole za 2024/2025. školsku godinu na području Osječko baranjske županije ovogodišnji upisi u 1. razred provodit će se elektroničkim putem (e-upisi).

Ministarstvo znanosti i obrazovanja od ove školske godine uvodi inovacije u postupak upisa u prvi razred osnovnih škola diljem Republike Hrvatske. U suradnji s CARNET-om i Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva, kreiran je Modul Nacionalni informacijski sustav upisa u osnovne škole. Riječ je o digitalnoj platformi koja je dio projekta “Informatizacija upisa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojno obrazovne ustanove – e-Upisi”, a omogućit će roditeljima jednostavniji, brži i efikasniji proces prijave svoje djece u prvi razred i time administrativno rasteretiti građane.

Od 22. veljače 2024. god. u Nacionalnom sustavu upisa u osnovne škole otvaraju se prijave za redovan upis u 1. razred osnovne škole. Roditelji će preko poveznice https://osnovne.e-upisi.hr/ moći podnijeti prijavu za upis svog djeteta u prvi razred osnovne škole, sve do 31. ožujka 2024. godine.

Prijave za upis djece s već utvrđenim teškoćama moguće su već od 1. veljače 2024. do 31. ožujka 2024. godine.

U sustavu će roditeljima biti vidljivi podaci o djetetu te škola na čijoj se listi nalazi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta.

Prilikom prijave roditelji će moći odabrati mogućnosti koje im se nude: redoviti upis, redoviti upis djeteta s teškoćama, privremeno oslobađanje od upisa u 1. razred ili odabir druge škole od one kojoj pripadaju prema upisnom području.

S obzirom da se u sustav za elektroničke upise u osnovne škole ulazi preko portala e- Građani, roditelji koji nemaju vjerodajnice za ulazak u portal , moraju se javiti školi kojoj pripadaju prema upisnom području i ona će prijavu za upis njihovog djeteta izvršiti umjesto njih.