Prikaz života svetog Martina uz kazališnu priču

Povodom obilježavanja Ljetnog svetog Martina, inače zaštitnika Grada Belog Manastira, u subotu 6. srpnja održan je prigodni jednodnevni program u Etnološkom centru baranjske baštine. U organizaciji  Centra za kulturu, Turističke zajednice Baranje, Župe svetog Martina biskupa Beli Manastir, Prijatelja svetog Martina  i Ogranka Matice hrvatske Beli Manastir, program je započeo tijekom prije podneva Drugom likovnom kolonijom „Stopama svetog Matina“, a nastavljen je u večernjim satima. 

Večernji dio programa otvorio je prigodnim riječima, Edo Jurić, ravnatelj Centra za kulturu, nakon čega je uslijedio 30 – minutni dramski prikaz života svetog Martina. Nije to bila tek obična kazališna predstava, već zanimljiv dramski prikaz koji je režijski osmišljen da naratori uvode gledatelja u priču i živopisnim opisima, oživljavaju pojedine trenutke iz života ovoga sveca. Tako smo imali prilike vidjeti kako je bilo u školama koje je pohađao i sam Martin kao dječak, kako je to bilo biti rimski vojnik ali i kako se određeni dio naroda pobunio protiv Martina i njegova propovjedanja vjere. Ipak, priča je zaokružena da je Martin postao biskup i danas se slavi kao zaštitnik  siromaha, vinara, vinograda, liječenih alkoholočara, uzgajivača konja  i gusaka. 

Tekst i režiju potpisuje Daniela Taslidžić Herman, ravnateljica Gradskog kazališta u Belom Manastiru a uloge su ponijeli: kao naratori Dunja Vlahek, Igor Farkaš, Klea Posavac i Laura Lamza, svi odreda članovi reprezentativnog ansambla belomanastirskog kazališta, te članovi Dramskog studija pri Gradskom kazalištu, Matija Barić u ulozi mladog Martina i prosjaka, Lana Herman, Lucija Bandov, Dora Rabbi, Ema Horvat i Jelena Grgić u ulozi djece.

Djeca su bila posebno upečatljiva i uvježbana u svojim malim glumačkim kreacijama, kao i scenskoj pojavi obučene prikladno vremenu u kojem se radnja odvija.

Predstavi se priključio i zbor Župe Duboševica, čiji su članovi po prvi puta dobili priliku ponijeti manje glumačke uloge. Tako su se u ulozi pobunjenog naroda odlično snašli Miroslav Ivičin i Ineska Srimac, dok je Stipan Vidak ponio ulogu svetoga Martina, a Josip Ris bio je u ulozi pape koji je Martina proglasio biskupom. Ostali članovi zbora koji su sudjelovali kao narod su: Vinko Matanov, Mila Vidak, Jasna Ivičin, Vinko Bertin, Lenka Stipić i Dražen Magušić. Izbor glazbe i svjetla potpisuje Zoran Herman. Kostime je odabrao Zvonko Majdiš (HNK Osijek), stručni suradnik belomanastirskog kazališta. Nakon predstave održan je koncert Dua Hojsak&Novosel.