Pad tržišta pametnih telefona omogućit će Huaweiu da u potpunosti pretekne Apple

foto:Huawei

Tržište pametnih telefona u 2019. godini moglo bi doživjeti podosta turbulencija s obzirom da TrendForce prognozira pad broja isporuka za 3,3 posto u odnosu na 2018., osim ako se ne nastavi trgovinski rat Sjedinjenih Američkih Država i Kine pa pad bude do pet posto.

Kao i uvijek, kad se dogodi krizna situacija, imamo pobjednike i imamo gubitnike, što su u ovom slučaju Apple i Huawei. Jer, u tih ukupnih 1,41 milijardu očekivanih isporuka zajedno između 25 i 30 posto čine ove dvije megakompanije, s tim da bi kineska trebala zauzeti drugo, a američka treće mjesto. Dokaz je to da se više gubi izbivanjem s kineskog nego američkog tržišta i za daljnji trgovinski rat to bi trebalo ponuditi jasnije smjernice.

Zapravo, ništa novo nije vidjeti Huawei na drugom mjestu jer tamo se nalazio većinu 2018. godine. Primjerice, prema podacima o prodaji pametnih telefona iz trećeg kvartala prošle godine, Huawei je dosegnuo brojku isporuka od 54,2 milijuna i udjelom od 15,8 posto, dok je trećeplasirani Apple na 41,3 milijuna i udjelu od 12,1 posto. Za četvrti kvartal još nema brojki, ali Apple se vratio na drugo mjesto.

Također, iako je Samsung prvi s udjelom od 20,9 posto i 71,5 milijuna isporuka, doživio je pad od 10,4 posto, što je zabrinjavajuća situacija kad se vidi da je Huawei porastao za 40,9 posto, a četvrti Xiaomi za 48,8 posto sa svojih 31,9 milijuna isporuka, ali i udjelom od 9,3 posto.

Takav uspjeh Huaweija može se zahvaliti iznimno popularnoj P20 i Nova seriji jer ljudima su pristupačni, moćni su u hardverskom smislu, kvalitetni u softverskom, ali imaju i neke zgodne dodatke – kao kamera kakvoj se konkurencija može nakloniti i dual SIM karticu.

Ipak, kineski velikan mora paziti, domaće mu je tržište oslabilo te će samim time on sam osjetiti probleme. Čini se da to čini uspješno jer na tržištima u razvoju preuzima primat i nalazi se ili samo iza Samsunga ili čak ispred njega. Dakle, Apple je taj koji mora mijenjati strategiju.

Međutim, problemi s kojima je suočen Huawei kada je riječ o mrežnoj tehnologiji za 5G vrlo brzo bi mogli postati problem i na tržištu pametnih telefona stoga neki analitičari potiho najavljuju kako će se Huawei uskoro suočiti s velikim problemom i na tržištu pametnih telefona.