Plenković: Dužni smo hrvatskim braniteljima vratiti ukinutih deset posto mirovine

foto: Vlada RH

Premijer Andrej Plenković najavio je jučer da će novi Zakon o obnovi, nakon završenog javnog savjetovanja, biti pripremljen za Vladu idućeg tjedna, kada će se predstaviti i plan zbrinjavanja građana koji su još u privremenom smještaju, mahom onih u kontejnerima na Banovini. Govoreći o najnovijim podacima DZS-a o inflaciji u siječnju, istaknuo je kako se bilježi njeno usporavanje drugi mjesec zaredom. “Očekujemo da se situacija, kada je riječ o cijenama, stabilizira i da inflacija krene prema dolje”, poručio je.

Od ostalih tema premijer je izdvojio otvaranje Veteranskog centra u Sinju, kojeg je s potpredsjednikom Medvedom otvorio prošloga petka, istaknuvši da je time otvoreno 30 novih radnih mjesta u Sinju.
 
Nakon centara u Sinju, Lipiku, Daruvaru, Petrinji i Šibeniku, planirana je izgradnja još tri takva centra, iz novih proračunskih sredstava Europske unije.
 
U kontekstu skrbi i potpore hrvatskim braniteljima, spomenuo je i plan Vlade da se ukine zakon koji se odnosi na mirovine po posebnim propisima.
 
Time će se za oko 62 tisuće branitelja i članova njihovih obitelji vratiti ukinutih deset posto mirovine – i to prvih pet posto već od 1. srpnja ove godine, a u potpunosti od 1. siječnja 2024.
 
“To pokazuje snagu i konsolidaciju Hrvatske ekonomski i financijski, kapacitete da izlazimo iz kriza i da rješavamo različita pitanja i probleme koji su opterećivali dio naše populacije jedno vrijeme. Ovo je zasigurno ono što smo dužni vratiti hrvatskim braniteljima”, poručio je predsjednik Vlade.