Plenković: Vlada je odlučila donijeti još jedan paket mjera pomoći

foto: Vlada RH/arhiva

Predsjednik Vlade osvrnuo se na paket mjera pomoći koji je usvojen na današnjoj sjednici, a koji je na tragu, kao je rekao, politike očuvanja socijalne kohezije, davanja podrške onima kojima je to u ovoj krizi najpotrebnije.

Naglasio je da je cilj određene uštede koje su napravljene u proračunu preusmjeriti onim skupinama u hrvatskom društvu kojima je pomoć najpotrebnija.

“Ovo su mjere koje imaju svoj socijalni karakter, koje obuhvaćaju umirovljenike s nižim mirovinskim primanjima, osobe s invaliditetom, nezaposlene i sve korisnike sustava socijalne skrbi, kao i korisnike doplatka za djecu”, poručio je Plenković, kazavši da će biti dodijeljeno nešto više od 700 milijuna kuna čime će se obuhvatiti gotovo milijun korisnika .

Nabrojao je jednokratnu novčanu pomoći umirovljenicima, dodatak za skoro 700.000 umirovljenika s mirovinom do 4.360 kuna, zatim jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenima, korisnicima zajamčene minimalne naknade, osobne invalidnine, nacionalne naknade za starije osobe te korisnike novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.

“Osiguravamo i jednokratnu novčanu pomoć korisnicima doplatka za djecu”, nabrajao je premijer, dodavši da će se time obuhvatiti preko 123 tisuće korisnika, gotovo 250 tisuća djece, za što je izdvojeno preko 70 milijuna kuna.

Najavio je odluku kojom će jednokratnu novčanu pomoć dobiti stradali u potresu, oni koji su i dalje zbrinuti u privremenom smještaju te nastavak paketa mjera koje traju gotovo dvije godine.

“Riječ je o otpisu potraživanja i naknade za električnu i toplinsku energiju, korištenja autoceste A11 Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine, produženju besplatnog prijevoza vlakom i otpis potraživanja nastalih po osnovi RTV pristojbe stradalima na potresom pogođenim područjima”, poručio je Plenković, dodavši da to govori o politici vlade da načelo solidarnosti bude manifestirano kroz redistributivnu ulogu u proračunu

“Da na ovaj način pomognemo velikom broju naših sugrađana kojima će to olakšati premoštavanje krize”, zaključio je Plenković svoje izlaganje.