​Ured za demografiju i mlade: Subvencija troškova stanovanja kod privatnih stanodavaca za 2.206 redovnih studenata

Središnji državni ured za demografiju i mlade subvencionirat će troškove stanovanja kod privatnih stanodavaca za 2.206 redovnih studenata i to jednokratnim iznosom od 1.875 kuna po studentu, a isplate se očekuju u prvom tromjesečju 2023. godine, izvijestili su u četvrtak.
Subvencionirat će se troškovi stanovanja redovitih studenata koji su na provedenom natječaju studentskih centara za akademsku godinu 2022./2023. ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje, ali se s obzirom na broj ostvarenih bodova nalaze na listi čekanja za subvencionirano stanovanje zbog nedostatka smještajnih kapaciteta.

Za subvencionirano stanovanje su predviđena sredstva u iznosu od 4,136 milijuna kuna, te će se sklopiti sporazumi sa četiri županije: Splitsko-dalmatinskom, Primorsko-goranskom, Istarskom, Varaždinskom i Studentskim centrom u Zagrebu, a sredstva su usmjerena studentima koji studiraju u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Varaždinu, Čakovcu, Koprivnici i Bjelovaru.

U ostalim gradovima nije bilo studenata koji prema stečenim uvjetima nisu ostvarili smještaj u kapacitetima studentskih domova. Uslijed manjka smještajnih kapaciteta u studentskim domovima, određen broj studenata je završio u privatnom smještaju čije cijene su rasle, kao i cijene režijskih troškova što utječe na standard i budžet studenata. Ovo mjerom se želi omogućiti zadržavanje standarda i olakšavanje financijskog aspekta studentskog života studenata i njihovih obitelji.