Počela energetska obnova još 35 županijskih objekata

Na konferenciji za medije u Osječko-baranjskoj županiji župan Ivan Anušić sa suradnicima predstavio je nove projekte energetske obnove javnih i obrazovnih ustanova.

Do sada je završena obnova čak 19 zgrada škola na području cijele županije čija je ukupna vrijednost više od 62 milijuna kuna. Projekte je sa 60% sredstava financirala Europska unija,  a ostala sredstva osigurana su iz državnog proračuna putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te županijskog proračuna.

Kao najveću završenu investiciju župan je istaknuo Graditeljsko-geodetsku školu u Osijeku čija je obnova vrijedna nešto više od 10 milijuna kuna. Također su obnovljene škole u Valpovu, Vuki, Našicama, Dalju, Čepinu, Feričancima, Semeljcima,  Đakovu, Koški, Belom Manastiru, Petlovcu, Kapelni, Zmajevcu, Črnkovcima i Čemincu.

– Završili smo jedan ciklus objekata kojima smo mi osnivači, govorimo o osnovnim i srednjim školama, domovima zdravlja i domovima za stare i nemoćne na području Osječko-baranjske županije. Osječko-baranjska županija je zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondovima EU financirala u potpunosti te projekte. Naš Upravni odjel za investicije, razvojne projekte i projekte EU bio je zadužen za provedbu projekata kao i za pripremu novih s kojima krećemo u realizaciju – rekao je župan Ivan Anušić.

Na godišnjoj razini za završenih 19 zgrada ušteda na energentima iznosit će oko 2,8 milijuna kuna što su značajna sredstva koja je do sada za održavanje izdvajala Županija kao osnivač.

– Osim toga što smo učinili ugodniji boravak u školi i održavanje same nastave, kao i rad nastavnom osoblju, od derutnog stanja smo spasili značajan broj javnih objekata. Tu govorimo o objektima koji su stariji od 60 godina, a najstariji je bio 90 godina. Proteklih 20-30 godina bilo je vrlo malo investicija u održavanje samih objekata, koji danas, nakon obnove, izgledaju zaista reprezentativno – rekla je Nataša Tramišak, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i projekte Eu Osječko-baranjske županije.

Pročelnica je istaknula kako je upravo Osječko-baranjska županija jedna od rijetkih koja je projekte završila u predviđenom roku s obzirom na nedostatak građevinskih radnika u cijeloj Hrvatskoj. Zadovoljstvo zbog obnovljenih škola iskazali su i ravnatelji i djelatnici.

– Izrazito smo zadovoljni uvjetima za rad koje smo dobili nakon energetske obnove, mogu sa sigurnošću reći da kao škola možemo stati uz bok puno novijim i modernijim školama u Hrvatskoj – rekao je ravnatelj OŠ Milka Cepelića iz Vuke Danijel Slobođanac.

Gordana Mioš, voditeljica praktične nastave u Graditeljsko-geodetskoj školi u Osijeku, istaknula je kako je upravo obnova njihove škole bila najkompleksnija te dodala: – Naša je škola izgrađena prije četrdeset godina i zaista je trebala nova ulaganja. Uloženo je više od deset milijuna kuna, a rezultat toga je ušteda toplinske energije od čak 82%.

Županija kreće u realizaciju još 35 novih projekata, kojima će energetski obnoviti škole, domove zdravlja, domove za stare i nemoćne te našičku bolnicu. Osječki Dom za stare i nemoćne gdje će se obnoviti sve tri zgrade, najveća je investicija vrijedna više od 12 milijuna kuna. Ukupna vrijednost svih 35 novih projekata je gotovo 117 milijuna kuna, a ponovo ju sufinanciraju Županija, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te sa 60% sredstva Europske unije.

Svi bi projekti trebali biti završeni do 2021. godine, a obnova novih 35 zgrada javne namjene donijeti će nove uštede koje će iznositi i do 4 milijuna kuna.

– Ono što je bitno za Osječko-baranjsku županiju je velika ušteda u režijama, struji, grijanju i hlađenju i ponovno zadržavamo primat u broju i financijskim sredstvima koja su uložena u ove projekte  – kazao je župan.

Ukupan iznos svih 54 projekta iznosi 178.934.228,55 kuna, a sudeći po intenzitetu kojim Osječko-baranjska županija prijavljuje i realizira projekte energetske obnove za očekivati je da će i ove godine u Slavoniju doći Godišnja nagrada za zelenu gradnju i održivi razvoj „Obnovimo Hrvatsku“.