Počinje obnova županijske zgrade u Osijeku

foto:OBŽ

Ugovor o izradi projektne dokumentacije za obnovu zgrade u Županijskoj 4 u Osijeku danas (3. prosinca 2019. godine) potpisali su zamjenik župana Goran Ivanović i vlasnik tvrtke Code Architect iz Zagreba Jadranko Hrvačević. Riječ je o jednoj od najvrjednijih kasno klasicističkih zgrada u široj slavonskoj regiji, sagrađenoj 1836. godine kao palača tadašnje Virovitičke županije, a od osnivanja Osječko-baranjske županije u njoj djeluje dio županijskih službi. U siječnju ove godine Ministarstvo državne imovine je vlasništvo nad zgradom prepustilo Osječko-baranjskoj županiji, čime je stvoren formalni preduvjet za njenu obnovu. Naime, zgrada je zaštićeno kulturno dobro te je sačuvan njen izvorni arhitektonski izgled, pa i namjena, međutim do tada neriješeni imovinsko-pravni odnosi onemogućavali su početak njene temeljite obnove.

FOTO:OBŽ

– Ovo je nastavak jedne lijepe priče o uređenju povijesnih zgrada u gradu Osijeku. Kako uskoro kreće i obnova zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, bitno će se promijeniti vizura centra Osijeka te će biti mamac za turiste koji posjećuju grad – kazao je zamjenik župana Goran Ivanović te dodao da i nakon obnove u zgradi ostaju djelovati županijski uredi.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Nataša Tramišak ističe da je Osječko-baranjska županija pokrenula postupak izrade projektne dokumentacije, studijske dokumentacije i konzervatorskih elaborata za obnovu ove zgrade kulturne baštine. – Po izradi potrebne dokumentacije dobit ćemo i troškovnike, pa ćemo znati iznose za kompletnu obnovu. I taj projekt planiramo prijaviti na europske fondove za razdoblje 2021. do 2027. godine, a izradu projektne dokumentacije već smo prijavili na javni poziv Ministarstva kulture te očekujemo da obnova bude uvrštena u sve planove obnove kulturne baštine na nacionalnoj razini – rekla je pročelnica Tramišak.

Ukupna vrijednost projekta izrade projektne dokumentacije iznosi 250.000,00 kuna, a rok izrade je šest mjeseci. Ugovorom je obuhvaćena izrada snimke postojećeg stanja, konzervatorskog elaborata i projekta obnove pročelja (fasada, stolarija, krov u smislu poboljšanja energetskih svojstava zgrade), idejnog rješenja i glavnog projekta uređenja unutrašnjosti zgrade (ulazni dio, stubište, omogućavanje pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti dizalom, uredske i druge prostorije, instalacije vodovoda i kanalizacije, elektro instalacije i strojarske instalacije) te troškovnika i opisa radova prema glavnom projektu za provođenje postupka javne nabave radova.