Policija upozorava vozače: Od 15. studenog nastupaju zimski uvjeti na cestama 

foto: MB PRESS

S obzirom da je u tijeku dio godine u kojemu se kalendarski i iskustveno pojavljuju zimski uvjeti na cestama u cilju pravodobnog poduzimanja mjera i aktivnosti policije u svrhu postizanja uvezanosti i koordinacije svih mjerodavnih subjekata i službi nadležnih za čišćenje cesta u zimskim uvjetima, u Policijskoj postaji Beli Manastir razgovarali smo s policijskim službenikom za sigurnost i preventivu cestovnog prometa Žarkom Jurakom.

Zimski uvjeti na cestama prema policiji počinju u utorak, 15. studenog i traju do 15. travnja iduće godine. Zimske uvjete obilježavaju snijeg, poledica i smanjena vidljivost zbog učestale magle i kraćeg dana. Za zimske uvjete potrebno je prilagoditi vozila.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla, snijeg, led i vodu na vozilu.

Iznimno od navedenih odredbi na temelju Odluke o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj propisana je obaveza korištenja zimske opreme u razdoblju od 15. studenog do 15. travnja slijedeće godine koja se odnosi na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika na zimskim dionicama. Zimske dionice javnih cesta na području Policijske postaje Beli Manastir su Državne ceste broj: 7 i 212. – – podsjetio je Jurak, te upozorio na zimsku opremu.

,,Prije početka zimskih uvjeta na cestama vozače i ostale sudionike u prometu želimo podsjetiti da nastupanjem otežanih uvjeta upravljanja vozilima dodatno povećaju oprez u prometovanju te podsjetiti na zakonsku regulativu koja definira zimske uvjete na cestama i zimsku opremu”, rekao je Žarko Jurak, policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa Policijske postaje Beli Manastir.

Pod zimskom opremom sukladno Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti za vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom teretnih automobila i autobusa podrazumijevaju se zimske gume (M+S) ili lanci na pogonskim kotačima. Teretna vozila i autobusi koji zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima. Na vozila se ne smiju postavljati gume s čavlima, a gume na vozilima moraju odgovarati dimenzijama u prometnoj dozvoli. Gume na istoj osovini vozila moraju biti jednake po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske, ljetne), po konstrukciji (radijalne, dijagonalne itd.) i marki/tipu (proizvođaču).

,,Pozivamo sve vozače da poštuju ograničenja brzine te da vožnju prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti, pri vožnji u kolonama povećaju razmak između vozila imajući na umu duži zaustavni put, izbjegavaju nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja, pravovremeno pomoću pokazivača smjerova daju ostalim vozačima do znanja da će skrenuti vozilom, pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci), dolazi do pojave „ledene zasjede“ zbog toga na tim mjestima pozivamo vozače na osobit oprez”, zaključio je Jurak.

PROMETNE NESREĆE I STRADALE OSOBE:

Na području Policijske postaje Beli Manastir u vremenu od 15. studenog 2021. godine do 15. travnja 2022. godine, dakle u vremenu zimskih uvjeta prometovanja, dogodile su se ukupno 110 prometnih nesreća, 23 prometnih nesreća sa ozlijeđenim osobama i 87 prometnih nesreća sa materijalnom štetom. U navedenim prometnim nesrećama ukupno su stradale 33 osobe, od čega 8 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede i 25 osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede.

Od navedenog ukupnog broja prometnih nesreća na suhom i čistom kolniku dogodilo se 86 prometnih nesreća u kojima je 21 osoba stradalo od čega je 5 osoba su zadobile teške tjelesne ozlijede i 16 osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede. Na mokrom kolniku dogodile se 24 prometnih nesreća u kojima je 12 osoba stradalo, od čega su 3 osobe zadobile su teške tjelesne ozlijede i 9 osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede. Na kolniku prekrivenim snijegom nije se dogodilo niti jedna prometna nesreća. Na zaleđenom kolniku također nije se dogodilo niti jedna prometna nesreća.

CESTOVNA MREŽA POSTAJNOG PODRUČJA:

Cestovna mreža postojanog područja ukupne je dužine od 320,00 km i to 100 km državnih cesta, 158,00 km županijskih cesta i 62 km lokalnih cesta, sve su ostale nerazvrstane ceste.

Policijska postaja Beli Manastir teritorijalno pokriva područje grada Belog Manastira s prigradskim naseljima Brnjin Vrh, Šečerana, Šumarine, Općine Čeminac, Bilje, Darda, Kneževi Vinogradi, Jagodnjak, Petlovac, Popovac i Draž, gdje u 54 naseljenih mjesta, prema popisu stanovništva iz 2021. godine živi 31.017 stanovnika. Na navedenom području ukupno je registrirano 18.595 motornih vozila.