Uskoro izgradnja terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek

foto:OBŽ

Na jučerašnjoj sjednici Vlada RH donijela je Odluku o davanju suglasnosti Javnoj ustanovi Lučka uprava Osijek za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2023., 2024. i 2025. godini za sklapanje ugovora o javnoj nabavi radova za projekt „Izgradnja terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek“.

Podsjetimo, 1. prosinca 2017. godine Vlada RH održala je sjednicu u Osijeku koja je velikim dijelom bila posvećena projektima na području Osječko-baranjske županije, a donesene su odluke vezane od projekte ukupne vrijednosti oko milijardu kuna. Jedan od projekata, za koje je između ostalih lobirao župan Ivan Anušić je upravo terminal za rasute terete.

– Nastavku pozitivnih trendova u gospodarstvu zasigurno će doprinijeti i realizacija ovog iznimno važnog projekta za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju. Kapitalna ulaganja stvaraju preduvjete za snažniji gospodarski razvoj istoka Hrvatske, a upravo u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture provodimo niz prometnih i infrastrukturnih projekata na području Osječko-baranjske županije kao što su projekti Grada Osijeka te ulaganja u željezničku infrastrukturu, dovršetak Koridora Vc, obilaznice oko Petrijevaca i Belog Manastira te ulaganja u Zračnu luku Osijek koja su dogovorena na prvom operativnom sastanku s ministrom Butkovićem u ljeto 2017. godine, kao i izgradnja terminala luke Osijek. Drago mi je da današnjom odlukom Vlade krećemo u finalnu realizaciju izgradnje terminala – rekao je župan Anušić.

Izgradnjom terminala za rasute terete u luci Osijek povećat će se razina zaštite okoliša pri prekrcaju tereta i sigurnosti brodova u luci, poboljšati dostupnost lučke infrastrukture, razviti efikasniji intermodalni transport tereta i, uslijed korištenja nove opreme i tehnologije, smanjiti operativni troškovi.

– Za ovaj važan projekt zalagao sam se i u Hrvatskom saboru te ukazivao na potrebe ulaganja u Luku Osijek. Da je ona od gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku, potvrdila je danas Vlada svojom odlukom o sufinanciranju gradnje terminala za pretovar rasutih tereta s više od 160 milijuna kuna. To će dodatno osnažiti osječku Luku koja je druga najveća luka po količini prekrcanog tereta u Hrvatskoj te je dio međunarodnih prometnih koridora. S ovim projektom mogu s ponosom reći da su u Osijeku pokrivena ulaganja u zračni, kopneni, ali i riječni promet. Podsjećam da uskoro kreće obnova putničkog terminala u Zračnoj luci Osijek, modernizira se tramvajska infrastruktura, obnavlja glavana zgrada Željezničkog kolodvora, a pred završetkom je i dionice Koridora 5C od Osijeka do Belog Manastira. Sve će to pridonijeti još boljoj prometnoj povezanosti Osijeka čiji će se učinci, uvjeren sam odraziti i na gospodarstvo – izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Ukupna vrijednost projekta je 179.340.855.99 kuna, financira se sredstvima Europskog kohezijskog fonda, a sufinancira sredstvima državnog proračuna.

Projekt će obuhvatiti izgradnju obale za pretovar rasutog tereta u dužini 240 m sa 2 veza za brodove, postrojenje za pretovar tereta i usipni koš, kranske staze u dužini cca 300 m, izgradnju nastavka željezničkih kolosijeka u dužini cca 450 m, izgradnju pristupne ceste u dužini cca 300 m, izgradnju infrastrukture potrebne za rad terminala (opskrba vodom, oborinska odvodnja, rasvjeta, snabdijevanje električnom energijom i sl.) Ukupna površina planiranog zahvata iznosi 4,5 ha.