Posebna priča završetka srednje škole belomanastirskih kuhara

Bliži se Norijada, zadnji dan škole maturantima u Hrvatskoj, ove godine se obilježava u srijedu, 22. svibnja. Svi se već naveliko pripremaju kako bi svoj zadnji dan škole i ulazak u svijet odraslih obilježili na jedinstven način. Dobro je poznato da se taj dan osim veselja očekuju veći ili manji neredi, neprimjereno ponašanje, ali i velika količina alkohola. Nekim maturantima upravo su to razlozi veselja. No postoje i druga mišljenja, maturanti smjera kuhar/konobar belomanastirske Druge srednje škole imaju drugačiji plan. Naime na prijedlog profesorice oni su odlučili školu završiti na humanitaran način.

Maturantima pred Norijadu najveću glavobolju zadaju dogovori oko boja i natpisa na majicama koje tiskaju za taj dan. Belomanastirski 3.k razred također je imao taj problem te im je profesorica Biljana Horvat predložila da ne troše 50-60kn na majice koje će jednom obući nego da taj novac bolje iskoriste za nešto humano. Tako su odlučili novac odvojiti za kupovinu namirnica koje su im potrebne kako bi ispekli kolačiće za Dom za starije i nemoćne osobe Beli Manastir. Učenici su to objeručke prihvatili. – komentira profesorica Horvat.

”Za Norijadu želimo biti drugačiji od drugih.” – poručili su maturanti 3.k.

Kolačiće će peći učenici smjera kuhar na svojoj praktičnoj nastavi, a u starački dom će ih odnijeti u ponedjeljak, pred Norijadu. U razgovoru s upravom doma odlučili su kako će kolače podijeliti među njegovateljicama koje brinu o starima i nemoćnima, a često su zanemarene i neadekvatno nagrađene.

”Ovo je promocija zanimanja kuhar, naše škole, ali i humanitarnog rada.” – naglasila je profesorica Biljana Horvat.

Kako bi učenici ipak bili prepoznatljivi na Norijadu nositi će bijele majice, kuharske kape i pregače koje koriste na praktičnoj nastavi. Na ovaj način izbjegle su se svađe oko boje i natpisali, bespotreban trošak, ali i mogući neprimjereni natpisi koji se znaju pojaviti.  Profesorica Horvat naglašava kako po nekim gradovima maturanti bacaju šećer ili brašno po ljudima i prave nered te da se to ponašanje ne treba poticati.

”Tim danom maturanti ulaze u život odraslih u koji bi trebali ući na jedan pristojan način.” – zaključuje profesorica Horvat