Potpisan sporazum za širokopojasni internet u sedam općina oko Osijeka

foto:obž

Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta „Izgradnja mreže sljedeće generacije bijelih područja Osječko-baranjske županije“ danas (29. siječnja 2020. godine) potpisali su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i operativni direktor Sektora za infrastrukturne usluge Hrvatskog telekoma d.d. Milan Meden. Vrijednost ovog projekta razvoja širokopojasne infrastrukture na području općina Antunovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo, Šodolovci, Vladislavci i Vuka je 54,21 milijun kuna, a njime se planira obuhvatiti gotovo 10.000 adresa, odnosno 9.603 privatne adrese, 364 poslovna korisnika i 24 javna korisnika.

– Osječko-baranjska županija je nositelj projekta kojim će na području sedam općina u osječkom okruženju osigurati brži i kvalitetniji širokopojasni internet, odnosno infrastrukturu koja donosi ogroman napredak, nove tehnologije i povećanje kvalitete života i rada građana i poslovnih subjekata u tim općinama – rekao je župan Ivan Anušić.

Operativni direktor Sektora za infrastrukturne usluge Hrvatskog telekoma d.d. Milan Meden iskazao je zadovoljstvo potpisivanjem partnerskog sporazuma. – Ukupna investicija iznosi 54 milijuna kuna, pri čemu su izravna ulaganja u infrastrukturu 34,8 milijuna kuna. Ovim projektom svi žitelji ovog kraja imat će priliku dobiti širokopojasni internet minimalne brzine 40 megabita i više, a gradit ćemo minimalno 90 posto optike, što znači da će 10.000 potencijalnih korisnika moći imati brzine najmanje 100 megabita ili više. Kako je Vlada RH proglasila Osijek prvim 5G gradom u Hrvatskoj, HT nastavlja infrastrukturna ulaganja u optičku i mobilnu 5G mrežu, a to znači da će ovo područje biti pokriveno novim širokopojasnim tehnologijama, podići ćemo korisničko iskustvo, povećati sadašnje brzine interneta, omogućiti nove usluge i otvarati nova radna mjesta – kazao je Medan.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Nataša Tramišak rekla je da Osječko-baranjska županija uspješno privodi kraju realizaciju ovog projekta razvoja širokopojasne infrastrukture na području općina u okruženju grada Osijeka koje nemaju odgovarajuću infrastrukturu te da takve projekte planira nastaviti i u sljedećem razdoblju. Naglasila je da je riječ o ulaganju privatnih sredstva i sredstva EU, a lokalne zajednice i Osječko-baranjska županija ne trebaju ništa izdvajati iz svojih proračuna.