Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju PEER centra

Danas je u Belome Manastiru potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020., za projekt ,,Izgradnja PEER centra” u Šećerani. Ugovor su potpisali gradonačelnik Tomislav Rob, ministrica Ministarstva regionalnog razvoj i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

Projekt PEER centra u Šećerani jedan je od projekata koji se provodi u Baranji kako bi se povećala kvaliteta života stanovnika. Za ovaj projekat iz fondova Europske unije izdvojeno je 27,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. PEER centar je počeo s izgradnjom na jesen 2018. godine, a predviđeni završetci radova su 2021. godine. Centar će sadržavati modernu kuglanu, stanove za djecu koja izađu iz udomiteljskih obitelji, prostor za mlade obitelji, konferencijsku dvoranu, poduzetnički centar te hostel. U okviru PEER centra biti će prebačen i dječji vrtić iz Šećerane koji se trenutno nalazi u prostoru koji nije u gradskom vlasništvu te će se otvoriti još 15 do 20 mjesta. ”Ovakvi projekti će podići razinu socijalne pokretljivosti ljudi, stambeno rješavanja pitanja svih stanovnika Belog Manastira, a i onih socijalni ugroženih.” – nadodao je gradonačelnik Tomislav Rob.

Osim projekta izgradnje PEER centra, u završnim fazama provedbe su je projekti izgradnje prostora za produženi boravak učenika Osnovne škole Dr. Franjo Tuđman Beli Manastir i uređenje doma Branjin Vrh. Projekt izgradnje prostora za produženi boravak učenika Osnovne škole Dr. Franjo Tuđman Beli Manastir vrijedan je 3,3 milijuna kuna, a uređenje doma Branjin Vrh preko 7 milijuna kuna. Oba projekta u izgrađena no nedostaje još namještaj i tehnička oprema za koje je raspisana javna nabava te je predviđen početak rada tokom 2019. godine. Ministrica Žalac je s gradonačelnik i suradnicima obišla oba projekta gdje je na licu mjesta mogla vidjeti u kojoj su fazi projekti i zajedno osmisliti što još nedostaje.

”Ovaj intervencijski plan za Beli Manastir s općinom Darda je najbolji trenutno u kontekstu svih 5 intervencijskih planova koji su sada u našem operativnom programu u provedbi.” – naglašava ministrica Žalac.

Ostali projekti su trenutno u evaluaciji, a to je izgradnja gradskog stadiona u Belom Manastiru i kuća baranjskog kulena o kojima su ministrica, gradonačelnik i suradnici raspravljali na radnome sastanku.