Potvrđena optužnica protiv osječkog policajca za ubojstvo Mihaele Berak

Screenshot: Nova TV


Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku potvrdilo je optužnicu županijskog državnog odvjetništva protiv 28-godišnjeg policajca Marka Smažila zbog ubojstva osječke studentice Mihaele Berak, koje se dogodilo u rujnu prošle godine, priopćilo je danas tužiteljstvo.

Bez navođenja identiteta okrivljenika i žrtve, tužiteljstvo je izvijestilo da je optužnicu protiv suspendiranog policajca podiglo u ožujku ove godine zbog sumnje da je 21-godišnju žrtvu ubio pucnjem iz službenog pištolja.

Tužiteljstvo je, nakon provedene istrage, optužilo Smažila da je 20. rujna 2023. oko 22 sata, u Osijeku, s namjerom da ubije 21-godišnju Mihaelu Berak, ispalio hitac iz službenog pištolja, nanijevši joj tešku i po život opasnu ozljedu zbog koje je žrtva preminula na mjestu događaja.

Iako je policija prvotno teretila svog službenika za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i dovođenje u opasnost života i imovine, sumnjajući da je neoprezno rukovao službenim naoružanjem, osječko tužiteljstvo je nakon ispitivanja osumnjičenika to prekvalificiralo u kazneno djelo ubojstva i predložilo određivanje istražnog zatvora.

Odlukom načelnika osječko-baranjske policije, Smažil je udaljen iz službe, a protiv njega je podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka.