PP Beli Manastir provodi akciju „Mir i dobro“, blagdani bez pirotehnike

Ministarstvo unutarnjih poslova tradicionalno od 1993. godine provodi operativnu akciju „Mir i dobro“ koja će trajati od 15. prosinca 2022. sve do 8. siječnja 2023. godine. Cilj akcije je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava kao i povećanje razine opće sigurnosti građana u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.

Od 2021. godine sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, građanima je zabranjena nabava, posjedovanje te korištenje petardi i redenika kategorije F2 i F3 za osobnu uporabu. Podsjećamo kako je i dalje u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija“ u sklopu koje građani mogu bez sankcija predati zabranjena pirotehnička sredstva, odnosno petarde i redenike F2 i F3 kategorije kao i ilegalno oružje, streljivo ili minsko-eksplozivna sredstva. U slučaju da građani odluče predati policiji navedena sredstva, ovim putem ih upućujemo da ista ne donose sami u prostorije policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog neželjenog aktiviranja, već da o svojoj namjeri odmah obavijeste policiju na broj 192 kako bi posebno osposobljeni policijski službenici mogli preuzeti opasna sredstva na siguran način.

Ostala pirotehnička sredstva iz kategorije F2 i F3 mogu se prodavati građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama pirotehničkih sredstava koje posjeduju potrebna odobrenja Ministarstva unutarnjih poslova, dok je uporaba istih dozvoljena građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Pirotehnička sredstva kategorije F1 se nalaze u maloprodaji tijekom cijele godine te se mogu prodavati u prodavaonicama oružja i streljiva, prodavaonicama pirotehničkih sredstava i u drugim prodavaonicama te na kioscima i to građanima starijim od 14 godina. Uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F1 je dozvoljena građanima starijim od 14 godina tijekom cijele godine.

U zatvorenim prostorima ili na mjestima gdje se okuplja veći broj građana zabranjeno je koristiti pirotehnička sredstva osim onih iz kategorije F1 te je zabranjeno bacati petarde ili druga pirotehnička sredstva na životinje.

Upozorenja i savjeti građanima:

  • nerazborita uporaba oružja, pirotehničkih i ostalih eksplozivnih sredstava može završiti kobno,
  • ne poklanjajte djeci ni drugima nešto od čega bi mogli stradati,
  • pirotehnička sredstva nisu igračke, a njihova zlouporaba najčešće dovodi do teških ozljeda šaka, prstiju te lica i očiju,
  • ako legalno posjedujete oružje čuvajte ga tako da ono ne bude dostupno neovlaštenim osobama, a posebice djeci,
  • upozorite djecu da ne diraju nepoznate predmete,
  • odbačena i neeksplodirana pirotehnička sredstva su opasna.

Policija  i ove godine podsjeća da je najbolja prevencija zapravo nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih sredstava te poziva sve građane da nadolazeće blagdane proslave svečano i u ozračju mira.