Pranje zubi kod beba i djece: Kada i kako započeti?

foto: Pixabay

Puno je nedoumica i različitih preporuka u vezi pravilne njege zubića kod beba i male djece. Mladi roditelji često imaju problema s pronalaskom ispravnih informacija o vođenju oralne higijene male djece i o pravovremenom prvom odlasku kod doktora dentalne medicine, piše Mamin kutak.

Kada i kako započeti?

Nakon poroda bebina usna šupljina je sterilna, a u nju se bakterije počnu naseljavati prijenosom od majke, a kasnije i iz okoline (druga djeca i odrasli, tijekom hranjenja, itd.). Najvažniji događaj vezan za usnu šupljinu u prvoj godini bebina života svakako je nicanje prvog zubića, a to ujedno označava i potrebu za početkom provođenja oralne higijene, kako bi se bakterije iz usne šupljine redovito uklanjale s površine zuba.

Prvi odlazak doktoru dentalne medicine trebao bi biti unutar 6 mjeseci od nicanja prvog zubića, svakako prije nego što bude potrebno raditi ikakav popravak!

Doktor dentalne medicine savjetovati će roditelje o pravilnom načinu provođenja higijene i prilagodbi ishrane, što uključuje:

  • brisanje zubića sterilnom gazom nakon hranjenja
  • lagano navikavanje na pranje zubića prilagođenom mekanom četkicom i prilagođenom pastom koju beba može progutati, pošto bebe u toj dobi ne mogu pljucati
  • beba treba piti samo nezaslađenu vodu, te osim formule ne treba dodavati druge zaslađene sokove i čajeve
  • dječju dudu ne treba oblagati šećerom ni medom
  • majka ne bi trebala ljubiti dijete po ustima ni po rukama kako ne bi došlo do dodatnog prijenosa bakterija, niti dirati ustima dječju dudu
  • dijete treba dovesti kod doktora dentalne medicine kako bi se priviklo na doktora, zvukove, postupke i ostale nove senzoričke podražaje u ordinaciji

Redovitim dolascima u ordinaciju dijete posjet povezuje s pozitivnim iskustvom te će kasnije lakše prihvatiti eventualne intervencije, koje će svakako biti manje ukoliko se stanje u ustima stalno prati.

Postupak pranja zubi svakako treba djetetu prikazati kao igru, i učiniti ga što zanimljivijim kako bi dijete ostalo motivirano što duže. Već od malena se dijete može pripremiti na osjećaj četkanja korištenjem prstenova za griženje koji sadržavaju malu površinu sa četkicom. Potom se mogu koristiti mekane silikonske četkice koje se nataknu na prst, a onda “prave” četkice za zube, prilagođene dobi djeteta. Pranje zubi treba provoditi dva puta dnevno, ujutro i navečer, barem pola sata nakon obroka, mekanom četkicom i prilagođenom pastom, kružnim pokretima.

Važno je napomenuti kako dijete nije motorički sposobno samo oprati zube sve do dobi od 10 do 12 godina, te roditelji svakako moraju kontrolirati pranje i sami oprati zube djetetu. Najbolje bi bilo dijete potaknuti na samostalno pranje nakon kojeg roditelj provjeri i ponovo iščetka zube.