Predstavljen projekt prometnog centra Belog Manastira

Danas, osim dječjeg maskenbala, u Gradu Belom Manastiru održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt prometnog centra Beli Manastir, koji obuhvaća obnovu dvije ulice na području grada, Ulica Vladana Desnice i Ulica dr. Franje Tuđmana te okretište u Ulici Imre Nagya. Iako su projekti dovršeni i njima se prometuje već duže vrijeme danas su se nadležne institucije obratile medijima.

Naime ovaj je projekt vrijedan skoro 15 milijuna kuna od kojih je 85% financirano bespovratnim sredstvima Europske unije. Projekt i sredstva obuhvaćaju pripremne aktivnosti što se odnosni na izradu projektne dokumentacije, arhitektonsko-građevinske i instalaterske radove, reviziju projekta, promidžbu, upravljanje i administraciju. Sami radovi trajali su od 2018. godine, a krajem prošle godine ulice su puštene u promet. Cilj projekata je znatno povećanje sigurnosti građana i atraktivnosti grada. Ovaj projekt dio je Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda. Projekt je predstavio Marko Đurin, voditelj projekta.

Rekonstrukcija Ulice Vladana Desnice obuhvaća 933 metra dužine, a radovi su započeli 29. kolovoza 2018. godine, a završeni su 4. rujna 2019. godine. Troškovi rekonstrukcije ove ulice koštali su preko 8 milijuna kuna. Glavni projektant radova bila je osječka tvrtka RENCON d.o.o. koja je provodila i stručni nadzor dok je sam izvođač radova osječka tvrtka Osijek Koteks d.o.o. Konkretno je izgrađen novi krak prometnice između Ulice kralja Tomislava i Ulice kralja Zvonimira, uređen je i proširen kolnik, napravljene su pješačke staze i sustav oborinske odvodnje.

Što se tiče Ulice dr. Franje Tuđmana, njena obnova trajala je od 15. rujna 2018. godine, a radovi su završeni 30. kolovoza 2019. godine. Ulica se proteže u duljini od 452 metra. Obnavljanje ulice obuhvaćalo je rekonstruiranje kolnika, pješačkih staza, kolnih ulaza i parkirališta te je riješen problem oborinske odvodnje. Ovom obnovom Beli Manastir je dobio jednu modernu i atraktivnu ulicu.  Troškovi rekonstrukcije iznosili su preko 5 milijuna kuna. Sam izvođač radova bila je osječka tvrtka Gravia d.o.o., dok je stručni nadzor provodila tvrtka RENCON d.o.o.

Osim ove dvije ulice kao dio prometnog centra Belog Manastira je i okretište u Ulici Imre Nagya čiji su glavni projektanti i izvođači radova belomanastirske tvrtke. Naime same radove izvodila je tvrtka Zadravec d.o.o., a nadzor provodila je tvrtka S.A.N. PROJEKT j.d.o.o.

Ovo je jedan od provedenih projekata Operativnog programa konkurentnosti i kohezije, provedeni su još prostor za produženi boravak učenika OŠ Dr. Franjo Tuđman Beli Manastir, dom u Branjinom Vrhu te socijalni stanovi. Preostao je još gradski športski park, kuća kulena i gradski bazeni. Kako saznajemo od zamjenika gradonačelnika Predraga Stojanovića projekt izgradnje i rekonstrukcije bazena ide prema planu, a gradski športski park u izgradnju trebao bi krenuti još ove godine.