Predstavnici mađarske zajednice na sastanku u mađarskom parlamentu

Prošlog petka u sklopu  Foruma predstavnika mađarskih zajednica Karpatskog bazena održan je sastanak, s temom zaštite mađarskog identiteta u Karpatskom bazenu. U ime mađarske zajednice iz Hrvatske sastanku su prisustvovali izvršni predsjednik DZMH-a  Oliver Matijević i potpredsjednik DZMH-a   Janoš Andoči.

N sastanku je bilo riječi o  planu izrade izvješća o zaštiti mađarskog identiteta u Karpatskom bazenu. Svrha izvještaja je otkrivanje i bilježenje sadašnjeg stanja i promjena unutar mađarskih zajednica izvan Mađarske koje su se dogodile u posljednjih 100 godina.

Na sastanku se predstavila svaka mađarska regija te je ukratko iznijela specifičnosti svoje zajednice. Iz Hrvatske su sastanku prisustvovali izvršni predsjednik DZMH-a, Oliver Matijević i potpredsjednik, Janoš Andoči. Oliver je govorio o kulturi i gospodarstvu, a Janoš o povijesti i aktualnim problemima zajednice s posebnim naglaskom na demografiju. Nakon službenog dijela, predsjednik mađarskog parlamenta, László Kövér pozvao je sve sudionike na ručak tijekom kojeg su imali priliku neformalnom razgovarati o aktualnim političkim temama.

-Mislim da je i za nas važno da točno znamo kako stoje mađarske regije u inozemstvu nakon 100 godina, tako da sam zadovoljan što je ovo izvješće o Mađarima, uključujući i nas, u izradi– rekao je Janoš Andoči, koji je predložio prijevod izvješća na strane jezike