Prelazak svakodnevnih stvari online nije svima dobro sjeo

foto: pixabay

Pandemija koronavirusa stvorila je potrebu obavljanja mnogih stvari u našoj svakodnevnici online, ali neke osobe zbog toga itekako pate. Primjerice, u Velikoj Britaniji milijun i pol ljudi nemaju pristup internetu, što im je živote pretvorile u pravu noćnu moru otkako traje koronakriza.

Dakle, prema onome što kroz izvješće prikazuje Ofcom, šest posto Britanaca u groznoj je situaciji po ovom pitanju. Ne zato što nemaju pristup internetu kao takvom već jer i ne znaju kako se njime služiti. Jasno, riječ je o starijoj generaciji, koja nikad nije imala potrebu napustiti navike i učiti novitete.

To se može vidjet i po odgovorima koje donosi Ofcom. Naime, od tih milijun i pol Britanaca, njih 42 posto navodi da ne vide potrebu za njegovim korištenje pa se zato nisu počeli njime služiti. Neke od drugih barijera su izostanak interesa i činjenica da im je internet prekompliciran da bi ga uopće počeli učiti i zatim koristiti.

Nažalost, tu su i neki konkretniji razlozi za nekorištenje interneta. Troškovi su problem za 36 posto kućanstava bez pristupa internetu pa zato ne rade ništa po pitanju njegova uvođenja.

I dok su sve te brojke problematične, pokazuju pozitivne trendove jer u 2019. čak 11 posto britanskih kućanstava bilo je bez pristupa internetu, što znači da se tijekom pandemije tako nešto “smanjilo” za gotovo dvostruko i ukoliko se trend nastavi, već dogodine bi manje od milijun Britanaca moglo biti bez pristupa internetu.

Pomoglo je i što se radi na daljinu, što se obrazuje na daljinu pa oni koji nemaju novca ili interesa, dobili su uređaje i pristup po povlaštenim cijenama ili potpuno besplatno. Ujedno, treba uzeti u obzir i da svake godine stasaju mlađe generacije, koje ne mogu bez interneta.

Na taj se način ipak smanjuje taj zaostatak i problem koji se u pandemiji pokazao povećim obzirom da su onima “offline” razne stvari postale nedostupne, a prije nje su bile potpuno dostupne.