Premijerom predstave Ženidba i udaja obilježava se 90 godina postojanja kazališta u Belom Manastiru

O PREDSTAVI:  Iako izvorno označena kao komedija naravi, “Ženidba i udaja“ Jovana Sterije Popovića, gledano iz današnjeg ugla, govori o živopisnoj obitelji još živopisnijih karaktera oca, majke, šepave kćeri koja bi birala i šeprtljavog mladića koji ne bira, sve do fantastično proračunatog posrednika. Iako napisano davne 1841. godine u mnogome opisuje vrijeme u kojem i danas živimo. Likove komedije možemo doživjeti sasvim i kao karaktere današnjih društvenih promjena i željom za statusom „većeg“. Stvaranjem nove klase, novi sloj malograđana, željan je s malo keša i bez porijekla, višeg društvenog statusa. Vječna prečica do ostvarenja ovog cilja je udaja koja povezuje profit. Likovi baš kao i danas, imaju dvostruki, trostruki osobni (ne)moral, a kao osnovno sredstvo posredništva, koriste laž. Komedija nije kritika braka iz interesa, već kritika braka iz sitnih – malograđanštinom, primitivizmom i prostaklukom oboljelih interesa. Manirom iskusnog analitičara, Jovan Sterija Popović oslikava temu pronalaženja životnog suputnika kao prijeku potrebu da se život zaodjene zavodljivim iluzijama, u čemu su banalnost i kič bitna sredstva. U želji da uobičajenu trku za profitom propustimo kroz vizuru „nepristranog promatrača“, postavka “Ženidbe i udaje“ bazirala se na aktuelnoj ikonografiji kojom smo zapljusnuti iz svih medijskih oružja. Teatralnost u izrazu, kao stil sporazumijevanja i općenja, poslužila je kao povod i dobar poligon za kreaciju likova na temu sklapanja poslova od “izuzetnog značaja“.  Iako komedija, to je zapravo tragedija društva.

O KAZALIŠTU: Krajem XIX. i početkom XX. stoljeća nalazimo i prve zapisane tragove o kazališnoj umjetnosti u Baranji i Belom Manastiru. Danas možemo reći kako kazalište u Belom Manastiru postoji od kazališne sezone 1928./29., odnosno 90 godina. Gradsko kazalište Beli Manastir upravo je sljedbenik te bogate i šarolike povijesti uprizorenja predstava koje i danas uspješno obavlja. U novijoj povijesti, prema registru udruga postoji od siječnja 2007., no uporni pokušaji sve do onih čvrstih temelja kazališnog djelovanja, vraćaju nas do ratne 1991., kada zbog Domovinskog rata prisilno prestaje i rad kazališta. Prognaničke godine provode kao dio dramske skupine KUD-a Pelmonostor te odvode Beli Manastir na 35. Festival hrvatskih kazališnih amatera na otok Murter, 1995.godine s predstavom „Stričeva oporuka“. Nakon Mirne reintegracije 1998. godine, sluha za kazališnu djelatnost tadašnjih gradskih vlasti nije bilo, kao ni 2001. pa slijedi nekoliko godina pauze sve do konca 2005. godine kada, Daniela Taslidžić Herman pokušava okupiti nekadašnje glumce i osnovati kazalište. Ideju podržavaju bivši članovi Branko Katalinić i Zoran Herman te započinju prve probe za predstavu „Kazališni sat“. Nakon  što su krajem iste godine odigrali premijeru i reprizu koja je okupila približno 600 posjetitelja, ovaj trojac i službeno osniva udrugu Gradsko kazalište Beli Manastir u siječnju 2007. Do danas, odigrali su 31 kazališnu predstavu, odnosno 16 premijernih naslova za odrasle i 14 predstava za djecu, pokrenuli kazališne festivale za djecu i odrasle. Gostovali su na brojim kazališnim festivalima diljem Republike Hrvatske te u susjednim zemljama Češkoj, Njemačkoj, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Mađarskoj. Svoje su predstave zaigrali i na daskama Narodnog pozorišta Tuzla i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Ostvarili su suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova u programu prevencije, a u sklopu kojeg su izveli predstave „Novac moje krvi“ o trgovini ljudima i „Priča o prometu“, edukativnu predstavu o prometnim pravilima za najmlađe. Najveći uspjeh, kada iz kazališnog amaterizma, polaze na put ka profesionalizaciji doživjeli su 2015. hit dramom „Dnevnik Anne Frank“, koja je bila jedna od najboljih predstava u RH u svijetu kazališnih amatera. Predstavljali su te godine RH na Repassage festivalu na Ubu, te osvojili brojne nagrade na festivalima. Od tada do danas surađuju i educiraju se uz pomoć akademskih glumaca, redatelja i profesora s Akademije umjetnost i kulturu u Osijeku te iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Kazalište u Belom Manastiru djeluje kroz dramski studio za mlade i dramski ansambl pomiješan amaterskim i akademskim glumcima. Na putu su da postanu umjetnička organizacija, odnosno prvo profesionalno kazalište u Baranji.

GLUMAČKI ANSAMBL:

PETRA BERNARDA BLAŠKOVIĆ rođena je u Puli 6. travnja 1974. godine. Od malih nogu bavi se plesom, te paralelno s redovnom naobrazbom, pohađa i glazbenu školu gdje maturira kao teoretičar i instrumentalist. Svoje školovanje nastavlja u Italiji specijalizirajući se u Orff-schulwerk metodi, radeći na glasu, instrumentariju i tijelu. Magistrira glumu i lutkarstvo na Umjetničkoj akademiji u Osijeku gdje joj dodjeljuju Dekanovu nagradu. Karijera je vodi paralelno kroz dramski izričaj, režiju, dramsko pisanje i koreografiju. Godine 2006. dobija Specijalno priznanje za scenski pokret na XXIII. susretima pozorišta BiH, te Nagradu za scenski pokret na VI. Festivalu drame BiH za predstavu “Zagrljenici” redatelja Roberta Raponje, kazališta SARTR iz Sarajeva. Od 2011. stalna je članica dramskog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, gdje surađuje i kao asistent režije u operi, te glumi u opereti i baletnim predstavama. Od 2012. umjetnička je voditeljica nagrađivanog projekta Istra Inspirit, Istarske županije, za kojeg piše dramske tekstove i potpisuje režiju. Kao koreograf surađuje s kazalištima diljem regije. Autorica je brojnih dječjih, lutkarskih, plesnih i dramskih predstava i radio emisije za djecu. Od 2018. surađuje s Gradskim kazalištem Beli Manastir.

VLADIMIR TINTOR kazališni je i televizijski i filmski glumac. Rođen je 18.7. 1978. godine. Završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Bore Draškovića, a diplomskom monodramom sudjelovao na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu. Nakon toga igrao je u kazalištima u Novom Sadu, Beogradu, Zrenjaninu i Somboru. 2001. dobio je nagradu za glavnu mušku ulogu na „Susretima profesionalnih pozorišta Vojvodine“, a 2006. godine dolazi u Zagreb na pozivFremantle produkcije i dvije godine snima seriju „Zabranjena ljubav“. Od 2011. godine stalni je član ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Široj javnosti poznat je po ulogama u serijama „Zabranjena ljubav“ (Franjo Barišić), „Ponos Ratkajevih“, „Zakon ljubavi“, „Najbolje godine“… a od kazališnih uloga u predstavama „Edmond“, „Saloma“, „Antigona“, „Othello“, „Pacijent doktora Frojda“, „Iza kulisa“, „Ruža na asfaltu“, „Šišmiš“, „Dundo Maroje“, „Chicago“, „Mletački trgovac“, „Sinovi umiru prvi“, „Unterstadt“, „Pidžama za šestero“, „Cijena sreće“, „Vitez slavonske ravni“…Od 2019. surađuje s Gradskim kazalištem Beli Manastir.

DANIELA TASLIDŽIĆ HERMAN rođena je 18.4.1983. u Osijeku. Od malena se zanima za kazališnu umjetnost koja ju prati kroz osnovnu i srednju školu. Završila je Gimnaziju u Belom Manastiru i Medijsko učilište Studia Intermedia Zagreb, gdje je stekla zvanje novinara. Potom završava studij povijesti na Filozofskom fakultetu Tuzla. Hrvatski centar za dramski odgoj Zagreb dodijelio joj je stručno zvanje dramski voditelj. Dodatno obrazovanje stekla je u programima cjeloživotnog obrazovanja na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku (odsjek: gluma i lutkarstvo) „Uvod u povijest kazališta i drame“ i „Suvremena europska drama“  te u programima stručnog usavršavanja Hrvatskog centra za dramski odgoj Zagreb. U sektoru nevladinih organizacija radila na projektima dramske pedagogije Ministarstva socijalne politike i mladih RH. Ostvarila je brojne kazališne uloge u predstavama za djecu i odrasle od 2004. godine. Dobitnica je povelje Grada Belog Manastira 2015. godine zbog osnivanja i rada u kazalištu, te Brončane diplome Hrvatskog sabora kulture Zagreb. Autorica je nekoliko objavljenih knjiga. Zaposlena je u Centru za kulturu Grada Belog Manastira na mjestu voditelja kazališnog odjela, a u kazalištu na mjestu glumice i predsjednice. Režira predstave za djecu i glumi u predstavama za djecu i odrasle.

IVAN VUKELIĆ rođen je u Novoj Gradišci 1986., u  statusu slobodnog umjetnika. Svoje glumačke početke ostvaruje u Maloj školi Gradskog kazališta Požega. Nakon završene Gimnazije u Požegi, 2006. godine upisuje odsjek glume na Akademiji Dramske Umjetnosti u Zagrebu, a dodatno se usavršava na CeArt, UDESC u Brazilu. U svom kontinuiranom radu ostvaruje preko 30 kazališnih premijera. Igrao je u Gradskom kazalištu Požega (“Mačak u čizmama”, “Krivi Billy s Innishmana”, “Nagon”, “Vjenčani list”…), ZKM-u, Maloj sceni, GD Histrion, HNK u Zadru, HNK u Zagrebu, Gradskom kazalištu „Joza Ivakić“ Vinkovci… Od 2018. surađuje s Gradskim kazalištem Beli Manastir.

NEBOJŠA ŠIMIĆ rođen je 6.6.1989. u Virovitici. Nakon Gimnazije, završio je stručni studij informatike na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku. Kazalište ga je zanimalo još u osnovnoj školi a svoje prve glumačke korake započeo je upravo kroz dramske sekcije škole i odlascima na Lidrano. Ozbiljnije je kazališnom umjetnošću počeo baviti dolaskom u Gradsko kazalište Beli Manastir 2007. godine. U kazalištu je član redovnog ansambla i glumi u predstavama i za djecu i za odrasle te u funkciji dopredsjednika. Najveći glumački razvoj doživio je ulogom zubara Alberta Dussela u predstavi „Dnevnik Anne Frank“, a igra i u najdugovječnijoj predstavi za djecu „Put po svijetu“. Jednako ga bezbroj mališana obožava u ulozi usamljenog dječaka u predstavi „Pale sam na svijetu“. Dodatno obrazovanje stekao je u programima cjeloživotnog obrazovanja na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku (odsjek: gluma i lutkarstvo) „Uvod u povijest kazališta i drame“. U slobodno vrijeme, voli pisati i autor je nekoliko izdanih knjiga te radi prijevode sa i na engleski jezik.

TAMBURAŠKI SASTAV KAS osnovan je 9.3.2009. godine u Osijeku i zauzima izuzetno bitno mjesto na glazbenom nebu, sada već renomirani sastav, koji svojim šarmom i posebno otkačenim, veselim i opuštenim pristupom oduševljava publiku po cijeloj Hrvatskoj, ali i svijetu. U deset godina postojanja, izdali su dva studijska albuma na koja su izrazito ponosni. Surađivali su sa svim eminentnim imenima hrvatske scene i rado su slušani kod svih generacija. Sudjelovali su na svim značajnijim festivalima te osvajali nagrade i srca slušatelja. Kruna njihovog rada dolazi sa nominacijom njihovog albuma „Danas smo kraljevi“ za Porin 2018. godine u kategoriji pop –folklorni album godine.  Kas čine Dinko Glavaš-vokal, Nikola Anić, Daniel Kovačević-Toro, Hrvoje Nemec, Miloš Grubić i Marko Kovačević.