Osječko-baranjska županija predstavila turističke potencijale na Konferenciji Jiaxing City 2019.

Prošlog je tjedna u kineskom gradu Jiaxing održana trodnevna „Međunarodna konferencija suradnje u turizmu Jiaxing City 2019.“ na kojoj je sudjelovalo izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno županom Ivanom Anušićem. Cilj ove tradicionalne turističke konferencije je poticanje suradnje u turizmu između kineskih i stranih turističkih agencija, državnih institucija i asocijacija aktivnih u sektoru turizma. Konferencija je privukla 500-tinjak kineskih turističkih agenata te međunarodnih sudionika iz 12 zemalja, a otvorili su ju zamjenik gradonačelnika grada Jiaxing-a, Xing Haihua te predsjednik Turističke asocijacije provincije Zheijiang, Zhang Linglong.

Radnim posjetom ovom dijelu Kine želimo potaknuti podizanje investicijskih aktivnosti u našu županiju i podržati suradnju u turizmu. Potpisali smo ugovor o suradnji između Turističke asocijacije provincije Zheijiang, Turističke asocijacije grada Jiaxinga i Osječko-baranjske županije, rekao je župan Anušić i dodao:

– Nakon potpisivanja ovog ugovora, očekujemo da će se povećati turistička suradnja između Kine i Hrvatske te da će turistička razmjena rasti iz dana u dan. Već smo iskomunicirali konkretnije planove. Sada se radi o turizmu, a iduća će tema biti proširivanje međusobne gospodarske suradnje za što smo do kraja godine dogovorili još jedan sastanak – izjavio je župan Anušić.

Provincija Zheijiang, s populacijom od 57 milijuna stanovnika te GDP-om od 850 milijardi dolara, jedna je od najbogatijih kineskih provincija koja je od Centralne vlade ciljano predodređena za razvoj suradnje u turizmu između NR Kine te zemalja srednje i istočne Europe.

U 9. izdanju održavanja Konferencije, glavne poruke su integriranje promjena i inovacija. Tijekom godina ugostili su sudionike iz cijelog svijeta. Ova konferencija privukla je i predstavnike Nizozemske, Finske i Filipina. Na konferenciji su potpisani ugovori o suradnji s Osječko-baranjskom županijom i predstavnicima Južne Koreje, a za vrijeme konferencije sudionici su sklopili poslove vrijedne 55 milijuna dolara.

Pred kineskim turističkim agentima, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Tatjana Roth predstavila je turističku ponudu Osječko-baranjske županije, s ciljem aktivnijeg djelovanja kineskih turističkih agencija te snažnijeg privlačenja i prema istoku Hrvatske, osobito Kopačkom Ritu, povijesnoj i kulturnoj baštini grada Osijeka, prirodnim ljepotama Baranje, gastronomskoj i enološkoj ponudi.

Tijekom konferencije, podršku Osječko-baranjskoj županiji dala je i savjetnica u Veleposlanstvu RH u Pekingu Bisera Fabrio. Hrvatsku delegaciju upotpunili su i Martin Štokić, iz agencije UniQat Travel, Jasna Vukas iz Međunarodne udruge Putevima Marka Pola te Matej Balen, predstavnik Kinesko jugoistočne poslovne asocijacije (CSEBA). Organizatori konferencije te najviši predstavnici turističkih asocijacija provincije Zheijiang i grada Jiaxing-a, za drugu polovicu godine najavili su posjet Hrvatskoj koji bi trebao intenzivirati ovu upravo započetu suradnju.

Početak proširenja gospodarske suradnje

Tijekom posjeta Kini, župan Anušić i suradnici susreli su se i s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore te Hrvatske turističke zajednice u Šangaju, informirajući se o kineskom tržištu te trenutnim investicijskim i turističkim aktivnostima u NR Kini. Na sastanku s direktoricom ureda HTZ-a u Šangaju Frankom Gulin i direktorom ureda HGK u Šangaju Draženom Holmikom postavljeni su prioriteti buduće suradnje, a odnose se na privlačenje investitora za strateške projekte na području Osječko-baranjske županije.

Novi zamah u hrvatsko-kineskim odnosima

Zahvaljujući intenziviranju bilateralnih veza i ostvarenju brojnih zajedničkih inicijativa, stvoren je novi zamah u hrvatsko-kineskim odnosima. 2019. godina, kako su se dogovorile Vlade RH i SR Kine, bit će hrvatsko-kineska godina kulture i turizma, a tim će povodom Osječko-baranjska županija organizirati trodnevni Festival Puta Svile.

Iz Jiaxinga donosimo isključivo pozitivne dojmove kroz prijateljski raspoložene domaćine, a u idućem posjetu priredit ćemo konkretne projekte za suradnju. Iskazali su interes za hrvatska vina i prirodna okruženja.  Posjet kineskih turista Hrvatskoj, nakon uspjeha naših Vatrenih na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, porastao je za 300%. Sve ih više zanimaju turističke ture kontinentalnom Hrvatskom, gdje je upravo naša prednost. Pozvali smo ih da posjete Slavoniju za vrijeme Dana hrvatskog turizma koji se ove godine prvi put održavaju na kontinentu – zaključio je župan Anušić.

Turisti iz Kine, osim sunca i mora sve češće traže i dodatne sadržaje kojima upravo Slavonija obiluje. Park prirode Kopački rit, kojeg brojni svjetski mediji nazivaju europskom Amazonom, dvorac Eugena Savojskog u multikulturalnoj Baranji, Palača Gutmann u Belišću, dvorci Prandau Norman u Valpovu, Pejačević u Našicama i Osijeku te Mailath u Donjem Miholjcu odišu poviješću čuvajući stoljetnu tradiciju našeg kraja koju sve brojniji kineski turisti s radošću upoznaju. Barokni grad na obali Drave nastao u 18. stoljeću danas čini jedinstvenu povijesnu cjelinu Tvrđu u Osijeku, a petsto godina stara Ergela u Đakovu krije tajnu uzgoja lipicanaca koji su stoljećima ponos ovog kraja. Uz bogatu gastronomiju i enologiju, upravo su to aduti koji će i kineske turiste ostaviti bez daha.