Program Tomislava Roba sadrži jasnu viziju i ideju dugoročnog i održivog razvoja Belog Manastira

Ispred kompleksa Gradskih bazena predstavljen je Program razvoja grada Belog Manastira u razdoblju od 2021. do 2025. godine.

Program je to koji u sljedećem mandatu namjeravaju provesti kandidat HDZ-a za gradonačelnika Tomislav Rob, te kandidati HDZ-HSU za Gradsko vijeće Grada Belog Manastira.

Prostor Gradskih bazena u Belom Manastiru simbolična je lokacija izabrana za ovu prigodu jer su novi bazeni bili jedna od najznačajnijih gradskih investicija u prvom mandatu Tomislava Roba, čija je jedna od prvih odluka, kada je izabran za gradonačelnika 2017. godine, bila zatvaranje tadašnjeg zapuštenog gradskog bazena.

Novi bazenski kompleks, otvoren prošle godine, pokazao se kao iznimno uspješan i kvalitetno izveden projekt koji je u Beli Manastir privukao veliki broj posjetitelja iz cijele Baranje, Osijeka i šire regije. Priča o Gradskim bazenima nije ni blizu završetka, već ove godine prostor oko bazena bit će obogaćen novim sadržajima i ugostiteljskom ponudom, a razvoj će biti nastavljen tijekom cijelog sljedećeg mandata.

Program za razvoj grada Belog Manastira sastoji se od devet većih cjelina, s više od 80 pojedinačnih točaka, a prva cjelina namijenjena je razvoju gospodarstva, širenju poslovanja i povećanju konkurentnosti poduzetnika u Belom Manastiru. Potom slijedi plan za povećanje transparentnosti i digitalizaciju gradske uprave, unaprjeđenje gradskog prometa i prometne infrastrukture te izgradnju pouzdane i suvremene komunalna infrastrukture, temeljene na ekološkoj osviještenosti i suvremenim tehnologijama.

Ključne aktivnosti bit će usmjerene prema brendiranju i predstavljanju poslovnih zona kao distribucijskih centara nakon izgradnje trase autoceste koridora Vc do mađarske granice, koji će značajno povećati prometnu povezanost Belog Manastira i drugih dijelova Hrvatske i Europe.

U tom kontekstu Tomislav Rob najavio je smanjenje dijela obveznih davanja poduzetnika u proračun Grada, mjere povećanja programa potpora mikro i malom poduzetništvu te mjere poticanja novih zapošljavanja i potpore mladim poduzetnicima.

Veliki dio programa Tomislava Roba odnosi se i na socijalnu politiku, poboljšanje kvalitete svakodnevnog života, osobito kod mladih i umirovljenika. Sve demografske mjere započete u prošlom mandatu bit će nastavljene te će biti dodani novi mehanizmi pomoći koje će grad osigurati umirovljenicima u potrebi i socijalno ugroženim građanima.

Kao novu demografsku mjeru Tomislav Rob predstavio je i projekt „Gradske parcele“ u kojemu će gradska zemljišta biti dodijeljena mladim obiteljima koje ostvaruju pravo izgradnje obiteljske kuće na području Belog Manastira.

Osim dosadašnjih programa potpore za umirovljenike, koje će biti nastavljene i dalje, nova pomoć bit će organizirana u vidu uređenja okućnica za starije i nemoćne osobe bez potpore obitelji, a Grad će uvesti i dodjelu jednokratne pomoći građanima lošijeg imovinskog stanja u teškim životnim situacijama.

Nastavak dobre suradnje s nacionalnim manjinama i zajednička ulaganja u kulturne centre, dječje vrtiće i programe rješavanja stambenih problema, bit će dodano osnaženi u sljedećem mandatu.

U suradnji s Vladom Republike Mađarske i Demokratskom zajednicom Mađara Hrvatske bit će proveden projekt izgradnje novog Mađarskog kulturnog centra u Belom Manastiru, u sklopu kojega će biti izgrađen i novi vrtić za 60 djece.

Poseban naglasak bit će stavljen i na kulturna događanja u gradu, već započete manifestacije, poput najveće fišijade u Hrvatskoj, te će biti pokrenuti novi sadržaji za privlačenje turista i posjetitelja. Ulagat će se u izradu gradskog suvenira i prezentaciju najpoznatijih povijesnih lokacija i ruta Belog Manastira te kulturni i povijesni turizam.

Značajnu podršku dobit će i izgradnja sportske infrastrukture te sportske aktivnosti koje će se odvijati na kompletno obnovljenom i uređenom Gradskom stadionu, kao i razvoj biciklističkih ruta i dodatnih sadržaja za organizaciju aktivnog odmora u Belom Manastiru.

-Građani Belog Manastira znaju da nikada nisam dao obećanje koje nisam ispunio. Dugo sam razmišljao o ovom programu i u njega sam uvrstio projekte koje, iz različitih razloga, nismo uspjeli započeti ili dovršiti u prvom mandatu, te projekte koje vidim kao temelj za desetogodišnji razvoj grada. Želim raditi sustavno i promišljeno kako bih ostvario svoju dugoročnu viziju i ideju Belog Manastira kojeg vidim kao uređen, moderan baranjski grad koji će udovoljavati svim standardima i potrebama građana 21. stoljeća – zaključio je Tomislav Rob.

Program razvoja grada Belog Manastira 2021. – 2025. osmišljen je kao niz realnih i provedivih aktivnosti koje će donijeti istinsku promjenu na bolje u živote svih građana Belog Manastira i njegovih prigradskih naselja.

Program možete pronaći ovdje.