„Školski obrok za sve“ osigurava prehranu za 18 000 osnovnoškolaca

Projekt besplatnog školskog obroka za sve osnovnoškolce pod nazivom „Školski obrok za sve“ projekt je koji je jedinstven u Hrvatskoj, a u Osječko-baranjskoj županiji provodi se od školske 2017.-2018. godine.

Osnovna ideja pri pokretanju projekta bila je povezati lokalne OPG-ove i njihove proizvode donijeti na stol osnovnoškolcima, kako bi i u školi imali jedan topli obrok dnevno, a u isto vrijeme osnaživati domaće proizvođače i prerađivače hrane. Realizacija i uspjeh ovoga projekta ovisila je i o opremanju školskih kuhinja i blagovaonica, zbog čega je Županija do sada uredila njih više od 30, u što je uložila oko 2.750.500,00 kuna. U projektu sudjeluje više od 40 domaćih proizvođača, a kuhani obrok minimalno dva puta tjedno pripremaju i poslužuju 44 škole. Ovim je projektom osiguran besplatan obrok za oko 18.000 učenika na području županije.

Ideju za ovaj projekt dobio je župan Anušić još u vrijeme predizborne kampanje 2017. godine kada su se brojni mediji raspisali o gladnoj djeci u baranjskim školama. Upravo je zato ovo i prvi projekt koji je u svom mandatu realizirao. Za osiguravanje besplatnog obroka svim osnovnoškolcima Osječko-baranjska županija do sada je izdvojila 31 milijun kuna, a uvođenje ovog projekta najavljuju i druge Županije.

– Osječko-baranjska županija od 01.01.2018. godine omogućava besplatnu prehranu za svu djecu na području naše županije, a projekt ima tri benefita, djeca imaju besplatan topli obrok pripremljen od namirnica s naših polja, time osnažujemo poljoprivrednu proizvodnju i na kraju pomažemo kućne budžete roditelja. Cilj nam je nastaviti povezivanje lokalnih proizvođača i njihovih kvalitetnih domaćih proizvoda s prehranom u školi koja na ovaj način prestaje biti temeljena isključivo na pekarsko-mliječnim proizvodima. Želja nam je nastaviti ulaganja u opremanje kuhinja i blagovaonica u školama kako bismo u svim školama svih pet dana u tjednu učenicima mogli osigurati svježe pripremljenu hranu, jer smo svjesni da je ona temelj njihova zdravlja – istaknuo je župan Anušić.

Od velike koristi ovom će projektu biti i izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće koji je jedan od strateških projekata Osječko-baranjske županije. Inače, Regionalni distribucijski centar će biti prvi izgrađeni centar koji će uključivati i liniju te skladišni prostor za ekološke proizvođače, a u njemu će između ostalog, biti smještene sve namirnice iz lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava potrebne za jelovnik u osnovnim školama. Vrijednost ovog projekta je nešto više od 100 milijuna kuna.

O ulaganjima u školstvo na području županije govori i podatak da je u posljednje četiri godine na području županije energetski obnovljeno 49  škola, od čega 412 osnovna i osam srednjih škola. Županija je izgradila i četiri sportske dvorane, čime su sve matične osnovne škole dobile svoju dvoranu.