Proračun OBŽ povećan na milijardu i 907 milijuna kuna te jamči nastavak svih projekata

Foto:OBŽ

U Velikoj vijećnici Skupštine Županije u Osijeku danas (24. studenoga 2022. godine) održana je 16. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije kojom je predsjedala Ivana Bagarić. Na dnevnom redu bilo je 15 točaka, a najveća pozornost posvećena je izmjenama i dopunama, odnosno rebalansu Proračuna Osječko-baranjske županije za 2022. godinu. Naime, predloženim te većinom glasova nazočnih vijećnika usvojenim izmjenama i dopunama, konsolidirani Proračun povećava se za 5.875.884,88 kuna i sada iznosi 1.907.287.173,57 kuna. Od navedenog povećanja, 2.970.309,62 kuna odnosi se na povećanje županijskog dijela proračuna koji sada iznosi 697.187.146,78 kuna, dok se na evidencijske prihode proračunskih korisnika odnosi povećanje od 2.905.575,26  kuna i sada iznose 1.210.100.026,79 kuna.

Uvodno obrazloženje o rebalansu Proračuna dala je pročelnica Upravnog odjela za javne financije OBŽ Snježana Raguž. Naglasila je kako se rebalans Proračuna predlaže zbog usklađenja dosadašnjeg ostvarenja prihoda i primitaka te rashoda i izdataka s procjenom njihova ostvarenja do kraja 2022. godine, zatim zbog provođenja korekcija planiranih izvornih županijskih te vlastitih i namjenskih prihoda proračunskih korisnika. Razlog za izmjene je i izvršenje prenamjena unutar programa, aktivnosti i projekata temeljem nove procjene prihoda i mogućnosti izvršenja planiranih programa.

– Iz ovih izmjena i dopuna vidljivo je da je Proračun Osječko-baranjske županije  planiran realno i kvalitetno, a unatoč zahtjevnim vremenima očekuje se ostvarenje zacrtanih ciljeva, nastavak svih projekata planiranih proračunom i financijski stabilan završetak godine – zaključila je pročelnica Snježana Raguž.

– Razmatranje rebalansa proračuna je uobičajeno pred kraj godine kada se „poravnavaju“ započeti, u tijeku i realizirani projekti. Zbog novih povećanih troškova investicija i drugih potreba konsolidirani iznos proračuna povećali smo za 5,8 milijuna kuna, a svi projekti se nastavljaju kako su i najavljeni. Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće je završen i vjerojatno ćemo ga u siječnju i otvoriti. Za I. Gimnaziju je potpisan ugovor o izvođenju radova, izvođač je na terenu i uskoro počnu radovi. Izgradnja Gospodarskog centra je u tijeku i bit će završena vjerojatno u veljači 2023. godine. Rade se sustavi za navodnjavanje, neki su već završeni, a izgradnja ostalih uskoro počinje. Uglavnom, proračun je stabilan, čak i nešto povećan, a za iduću godinu planiramo proračun u iznosu od gotovo dvije milijarde kuna, znači nekoliko desetaka više nego ove godine – rekao je župan Ivan Anušić.

FOTO: OBŽ

Na pitanje o radu Zračne luke Osijek, župan Anušić je podsjetio kako je osječka Zračna luka jedan od prioriteta od kako je preuzeo dužnost župana. – Kako sam uvijek govorio, potrebno je investirati u zgradu putničkog terminala, obnoviti opremu i produžiti uzletno-sletnu stazu, a sada je za to u tijeku javni natječaj, pa će vjerojatno već iduće godine bit će realizirana investicija vrijedna oko 50 milijuna kuna. Međutim, moramo rješavati i „repove iz prošlosti“. Jedan od njih odnosi se na pitanje zašto više nemamo niskobudžetnu aviokompaniju koja leti iz Osijeka. Te letove nemamo jer je jedan od ranijih menadžera napravio dug od 400.000 eura, koji nije podmirio prema toj avio kompaniji, pa su sada u tijeku su razgovori o rješavanja tog duga. Ipak, važno je reći da Zračna luka Osijek u ovom trenutku ima cjelogodišnje letove na relaciji Osijek- München-Osijek i PSO-letove iz Osijeka prema Zagrebu, Rijeci, Puli, Zadru, Splitu i Dubrovniku te naravno i iz tih gradova prema Osijeku – naglasio je župan.

U skladu s usvojenim izmjenama i dopunama Odluke o Proračunu također su izmijenjeni i programi javnih potreba u djelatnostima zdravstva, socijalne skrbi, kulturi i  sportu na području Osječko-baranjske županije za 2022. godinu.

Između ostalih točaka, usvojen je i Prijedlog Programa ublažavanja klimatskih promjena, prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite ozonskog sloja Osječko-baranjske županije te Izvješće o stanju u školstvu i poslovanju školskih ustanova čiji je osnivač Osječko-baranjska županija u 2021. godini.

U okviru „aktualnog sata“ pitanja i prijedloge županu postavili su vijećnici Sanja Bježančević, Krešimir Čabaj, Marko Bogatić, Josip Skočibušić, Goran Đanić i Zlatko Ahić, a odmah im je odgovorio župan Ivan Anušić.