Provedena akcija ‘Dani sigurnosti u prometu’

Danas, 20. rujna obilježavamo Dan bez poginulih u prometu u organizaciji europske mreže prometne policije ROADPOL.
U periodu od 16. do 22. rujna diljem Europe, pod geslom „Ostani živ i spasi živote!“ se provode „Dani sigurnosti u prometu“, a na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj provodit će se pojačane preventivno-represivne aktivnosti s ciljem suzbijanja najtežih prometnih prekršaja iz skupine „četiri glavne ubojice u prometu“: brzine,
alkohola, nekorištenja sigurnosnog pojasa te nepropisne upotrebe mobitela za vrijeme vožnje.

PP Beli Manastir provodit će pojačane mjere preventivno-represivne aktivnosti s ciljem povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu.

U organizaciji PP Beli Manastir i Autoškole “Gas” danas je održana preventivna mjera u Belom Manastiru gdje su policijski službenici PP Beli Manastir prilikom zaustavljanja dijelili mali prigodni poklon vozačima.

U 2023.godini na području PP Beli Manastir za razdoblje od siječnja do kolovoza dogodilo se ukupno 173 prometne nesreće u odnosu na prošlu godinu kada je bila 181 prometna nesreća što je osam prometnih nesreća manje. Ove godine imamo jednu prometnu nesreću s jednom poginulom osobom, dok se u istom periodu prošle godine dogodilo četiri prometne nesreće s četiri smrtno stradalim osobama, rekao nam je policijski službenik Žarko Jurak.

Što se tiče prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, imamo 41 prometnu nesreću s ozlijeđenima, a prošle godine u istome periodu je bilo 37 prometnih nesreća.

Svaka akcija koju provodi policija ima svoju svrhu i svoj cilj, ona donosi neke rezultate. Svake subote imamo akciju alkohol u noćnim satima kada se iz prometa isključuju potencijalno opasni vozači koji su pod utjecajem alkohola, objasnio nam je Žarko Jurak.

Težimo da bude što manje prometnih nesreća kako bi građanima osigurali sigurnost u prometu. Sigurnost u prometu nema cijenu. Alkohol, brzina, pojas, mobitel, umor i nepažnja dovode do tragedija na Hrvatskim cestama. Ovim putem pozivam sve građane da poštuju prometne znakove kako bi svojom odgovornosti doprinijeli smanjenu prometnih nesreća.’, rekao je Žarko Jurak.

Instruktor i predavača autoškole ‘Gas’ Saša Kneginić se osvrnuo kako se mladim vozačima uvijek naglašava važnost poštivanja prometnih pravila, a najveći naglasak se stavlja na brzinu i alkohol.