5 savjeta za lakše učenje tablice množenja

foto: Shutterstock.com

Iako djeca u osnovnoj školi nauče mnogo toga, jedna od ključnih lekcija svakako je tablica množenja. Za razliku od nekih drugih tema, za ovu se svakako može reći da je životna te da je primjenjiva u mnogim situacijama. Radi se o zaista osnovnom znanju matematike, a kasnije se na tablicu množenja nadograđuju brojna druga znanja i vještine.
No, nisu sva djeca jednaka. Nekima je tablica množenja vrlo logična pa ju upamte brzo, ali velikom dijelu djece ona i nije potpuno intuitivna. To nije čudno, s obzirom na to da je tablica množenja prvi „opširniji“ matematički koncept s kojim se malci susreću. Ako želite svom djetetu pomoći u procesu učenja i osigurati mu kvalitetno znanje tablice množenja, nastavite čitati naše savjete.

Naših 5 savjeta za uspješno razumijevanje tablice množenja

Imajte na umu da su ovi savjeti često nešto što mora potaknuti roditelj ili učitelj, a dijete će pratiti. Većina djece s poteškoćama u učenju tablice množenja ove ideje neće pasti na pamet i odgovornost nije na njima – pomozimo im kako se ne bi razočarali u svoje vještine.

1. Koristite didaktičke igračke

Učenje tablice množenja nikad nije bilo lakše – danas postoje brojne didaktičke igračke koje će djetetu zornije prikazati tablicu množenja i pomoći mu da bolje razumije odnose između brojeva. Iako ćete se ponekad morati zaigrati s njim, sigurni smo da će već nakon nekoliko igara dijete imati i samostalnu želju.

2. Napravite “kalendar uspjeha”

Ako želite poučiti dijete životnu lekciju, a paralelno i tablicu množenja, možete napraviti kalendar koji će poticati kontinuitet i trud. Učenje tablice množenja definitivno nije nešto što se može samo odraditi u nekoliko dana i to je to. Posvećenost, ponavljanje i trud ključne su riječi u procesu upoznavanja s matematikom.

3. Motivirajte dijete životnim primjerima

Djeca često imaju dojam da ono što uče u školi uopće nije primjenjivo na „stvaran život“. Čini im se kao da im učitelji namjerno prezentiraju neke čudne ideje kako bi ih kasnije mogli ispitati, a ni sami ne znaju što će im te ideje. Prezentirajte tablicu množenja kao priču – ako ti tata svaki radni dan sljedeći tjedan odluči dati dva bombona, koliko ćeš imati?

4. Učite tablicu s obje strane.
Djeca se ponekad orijentiraju na memoriranje. Lakše im je zapamtiti napamet da je 6 puta 8 jednako 48, a kad ih pitamo koliko je 8 puta 6, zbunjeni su. Ova je zamka pogotovo izražena kod množenja gdje se događa rima (kao prvi navedeni primjer pod ovom točkom). Obavezno ih motivirajte i ispitujte „s obje strane“.

5. Radni listići i testovi u kuhinji

Osim što je korisno djecu naučiti na koncept ispitivanja, bitno je da ponavljaju i rješavaju zadatke. Slobodno im tu i tamo napravite mini test koji će ispuniti i predati vama na ocjenjivanje. Na taj način manja je i šansa da će ih u trenutku ispitivanja uhvatiti trema i da neće znati što sljedeće učiniti. Motivirajte ih naljepnicama, zagrljajem i lijepim riječima.

Zaključak

Učenje tablice množenja većini djece u nekom se trenutku čini kao težak zadatak. Prvi put se susreću s opširnijim matematičkim operacijama i bitno je da im pomognete u procesu učenja. Možete se odlučiti za didaktičke igračke, male testove ili pak pričanje priča. Roditelji i učitelji svakako igraju ključnu ulogu.