Raste cijena premium pametnih telefona, cijelo tržište nastavilo pad

Prihodi globalnog tržišta pametnih telefona pali su 3 posto u trećem kvartalu 2022. na nešto više od 100 milijardi dolara, prema najnovijem istraživanju Counterpoint Researcha. Rast od 10 posto zabilježen je u prosječnoj prodajnoj cijeni (ASP) zahvaljujući većoj otpornosti segmenta premium uređaja na gospodarsku neizvjesnost. Doprinos rekordne isporuke (46 posto) 5G uređaja, koji koštaju pet puta više od prosječnog ne-5G uređaja, također je dodao ASP-u i rastu prihoda. Što se tiče isporuka, cjelokupno tržište mobilnih telefona zabilježilo je pad od 12 posto tijekom tromjesečja.

“S preko 80 milijardi dolara, doprinos prihoda od 5G uređaja dosegao je najviši udio svih vremena od 80 posto globalnih prihoda od uređaja, u odnosu na 69 posto u trećem kvartalu prošle godine. U istom razdoblju doprinos prihoda LTE uređaja pao je 10 posto na 19 milijardi dolara. Ovaj prijelaz s 4G na 5G predvodi Apple, koji sam čini više od polovice svih prihoda od 5G budući da više od 95 posto njegovih telefona podržava 5G. Apple je zabilježio rast prihoda od 10 posto i rast ASP-a od 7 posto u 3. kvartalu 22., što je pridonijelo ukupnom povećanju globalnog ASP-a za mobilne uređaje. To je djelomično zahvaljujući lansiranju serije iPhone 14, kao i Pro modela, posebno iz prethodne generacije, koji su dobro prošli,” rekao je Harmeet Singh Walia, viši analitičar u Counterpoint Research.

Samsung, drugi najveći proizvođač originalne opreme (OEM) u smislu prihoda, zabilježio je relativno skromno povećanje ASP-a od 2 posto usprkos gotovo udvostručenju isporuka svoje premium serije Flip and Fold u istom razdoblju, kao i rastu prihoda od 5G od 27 posto. pametni telefoni. Niži rast njegovog ASP-a može se pripisati pomaku fokusa s uspješnije serije S22 na tek nadolazeću sklopivu seriju. Posljedično, prihodi Samsunga pali su za 4 posto u 3. kvartalu 22.

Prihod od Xiaomijevih uređaja porastao je za 4 posto, od čega je značajan dio došao iz niskih do srednjih cjenovnih razreda. Udio isporuka u cjenovnom razredu iznad 300 USD smanjio se za blizu 1,5 posto. Međutim, došlo je do značajnog pomaka s raspona cijena ispod 200 USD na 200 – 299 USD. Shodno tome, Xiaomijev ASP je porastao 14 posto na 205 USD. OPPO je, s druge strane, zabilježio ASP kao i pad prihoda od 5 posto odnosno 27 posto. Pad prihoda prvenstveno je uzrokovan padom isporuka OPPO-a u Kini pogođenoj COVID-om, što je doprinijelo preko 40 posto ukupnim isporukama. S obzirom na to da je Kina doprinijela s više od polovice ukupnih isporuka viva, njegov je prihod doživio čak i veći udarac od 43 posto unatoč rastu od 4 posto QoQ.