Rekonstrukcijom potkrovlja Dom za starije korak bliže pružanju usluge četvrtog stupnja

U Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir provodi se projekt adaptacije i rekonstrukcije potkrovnog dijela zgrade, što obuhvaća potpunu prilagodbu prostora za pružanje usluge korisnicima trećeg i četvrtog stupnja socijalne skrbi.

Projekt je vrijedan oko 400 tisuća kuna, a radovi obuhvaćaju prilagodbu prostora koji će obuhvaćati tri sanitarna čvora s kupatilima, bojenje zidova na način da olakšavaju kretanje s naznačenim smjerom, prostor bez oštrih rubova te drugo što je potrebno kako bi korisnici imali osjećaj sigurnosti i snalaženja. U potkrovlju će tako biti pomoćna ambulanta, dnevni boravak, čajna kuhinja, prostor za spremačice, zatvorena terasa i šest dvokrevetnih soba.

Potkrovlje će tako koristiti i pokretni i nepokretni korisnici kojima će u pomoćnoj ambulanti biti nazočno medicinsko osoblje 24 sata na dan.

Upravo ta prilagodba i rekonstrukcija prostora ostvarivanje je preduvjeta za pružanje usluge četvrtog stupnja što je pružanje usluge skrbi o osobama oboljelim od različitih oblika demencije.

Ravnatelj Doma, Tomislav Peran, ističe kako je upravo taj dio zgrade bio najslabija točka dulje vrijeme te da se uvidio problem nejednakosti usluge prema svim korisnicima što će se riješiti upravo ovim projektom.

,,Time će biti učinjen bitan korak u poboljšanju usluge naše ustanove s obzirom da će se napraviti usklađenje s propisanim tehnički uvjetima s čime će dom prilagoditi i pružanju usluge četvrtog stupnja”, rekao je ravnatelj Peran te dodao kako će se drugi dio potkrovlja prenamijeniti u dio za upravu, a sadašnji prostor uprave biti će za korisnike.

Peran otkriva kako će se u skorije vrijeme realizirati i drugi važni segmenti poslovanja, a to je pružanje usluge pomoć u kući te cjelodnevni i poludnevni boravak.

Projekt rekonstrukcije financira Osječko-baranjska županija kao osnivač, a ugovor je potpisan sredinom mjeseca. Završetak radova očekuje se do kraja godine. Dom za starije i nemoćne osobe Beli Manastir trenutno skrbi o 167 korisnika.