Održana konferencija „Hrvatska kakvu trebamo – Kako iskoristiti razvojni potencijal Slavonije, Baranje i Srijema“

U organizaciji Večernjeg lista i Osječko-baranjske županije jučer u Hotelu Osijek održana je konferencija „Hrvatska kakvu trebamo – Kako iskoristiti razvojni potencijal Slavonije, Baranje i Srijema“. Sudionike su pozdravili glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić i župan Ivan Anušić, a – kako je rečeno – povod ovom konferencijskom događaju su pozitivni ovogodišnji gospodarski i demografski pokazatelji u Slavoniji i Baranji, osobito na području Osječko-baranjske županije koja bilježi povećanje broja poduzetnika i rekordne prihode, povećan je i izvoz, prihodi u turizmu također, zaustavljen je trend iseljavanja stanovništva, više je rođene djece, bilježi se povećanje zaposlenosti… Upravo primjer Osječko-baranjske županije ukazuje na veliki teritorijalni kapital i razvojni potencijal svih slavonskih županija.

– Osječko-baranjska županija je u posljednjih nekoliko godina napravila ozbiljan iskorak u gospodarskom i u svakom drugom smislu, a tim smjerom ćemo i nastaviti. Trenutno se na području naše županije razvijaju projekti vrijedni više milijardi kuna od kojih su najznačajniji Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, Gospodarski centar, I. gimnazija, novi lučki terminal za pretovar rasutih tereta, Objedinjeni hitni bolnički prijem te financijski najveći projekt, a to je novi Klinički bolnički centar Osijek. Da bi područje Slavonije i Baranje sa svojim specifičnostima, potencijalima i resursima moglo krenuti još kvalitetnije naprijed, moraju se mijenjati određeni zakonski okviri, koji će omogućiti da sustav, potencijali i okruženje u komu živimo budu iskorišteni na kvalitetniji način, prvenstveno u korist lokalne i regionalne zajednice, kao i u nacionalnom interesu – kazao je župan Ivan Anušić.

Naglasio je da najveći potencijali županije i istoka Hrvatske leže u poljoprivredi. – Tu su potrebne zakonske izmjene koje će omogućiti kvalitetnije djelovanje na način da proizvodimo uz stvaranje dodane vrijednosti, odnosno prerađujemo ono što smo proizveli. Također, nužne su i promjene u drvnoj industriji kako ne bismo bili samo sirovinska baza, kao i gospodarenju vodnim potencijalom, prije svega na rijeci Dravi, što podrazumijeva čišćenje korita rijeke, omogućavanje plovnog puta te normalnu opskrbe pijeskom građevinskih firmi – zaključio je župan Anušić te upozorio da specifičnosti hrvatskih regija treba uvažiti i koristiti kao prednost za razvoj.

Nakon uvodnog dijela Konferencije održan je panel pod nazivom „Razvojni potencijal i investicijske prilike na istoku Hrvatske“ na kojoj su sudjelovali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, župan Ivan Anušić, vlasnik Žito grupe Marko Pipunić, predsjednica Uprave Saponije i članica Uprave Kandita Dajana Mrčela, vlasnik Osatina grupe Mirko Ervačić i osnivač tvrtke Mono Denis Sušac.