S glumcima osječkog HNK i belomanastirski glumci

Rimski dani, koji su uspješno sedmu godinu zaredom održani, dočarali su Vinkovce u vrijeme Rima, jer su tada bili bitan grad, koji je dao dva rimska cara, čime se malo koji grad može pohvaliti. Središnji program održan je pod geslom “Gracijan – jakih ruku, jačih slabina“, a posvećen je Gracijanu, ocu dvaju rimskih careva iz Cibala. Loši vremenski uvjeti nisu uspjeli pokvariti tijek programa. U programu kojeg su režirali i tekst napisali Petra B. Blašković, ravnateljica Drame HNK u Osijeku i Vjekoslav Janković, glumac osječkog HNK, sudjelovali su i belomanastirski glumci.  Veliki je to skok za belomanastirsko kazalište koje se iznimno trudi iz kazališne sezone u sezonu ponuditi što kvalitetniji program i u nekoj bliskoj budućnosti postati profesionalno kazalište. Iako „na papiru“ nemaju taj status, svojim trudom, radom, edukacijama i sadržajima koje nudi tijekom cijele godine, tu su već na neki način i postali. A sve je počelo 2015. godine, kada ih je iz amaterizma izbacila hit drama „Dnevnik Anne Frank“. Nakon nje uslijedila je predstava „Novac moje krvi“, „Sljedeći“ i nedavno premijerno izvedena „Ženidba i udaja“, čiju režiju potpisuje upravo ravnateljica Drame HNK Osijek.

Nakon defilea gradom u kojemu su se predstavili sudionici Rimskih dana, održana je i velika predstava s oko 50 glumaca i statista za koju su se pripremali danima kako bi dočarali život Gracijana.

– Ove godine pripremili smo predstavu o Gracijanu, ocu Valensa i Valentijana, ocu s kojim započinje zlatna era antike u Cibalama. Cijela predstava posvećena je njegovom životu kojega je dočarala mnogobrojna ekipa – više od 50 ljudi, među kojima su bili prijatelji iz Bugarske i Rumunjske, profesionalni i amaterski glumci, scenograf, kostimograf, studenti, djeca i plesači – rekao je Vjekoslav Janković, glumac i redatelj predstave.

U predstavi su uloge ponijeli glumci iz HNK: Petra B. Blašković, Vjekoslav Janković, Aleksandar Bogdanović, glumci Gradskog kazališta „Joza Ivakić“: Matea Marušić i Vladimir Andrić, glumci Gradskog kazališta Beli Manastir: Daniela Taslidžić Herman i Nebojša Šimić te Željko Mandić, Željko Higi, Danijel Novoselac, Vedran Dakić, Iva Bulešić, Šandor Slacki, članovi udruge “Scythia Minor”, nazvane prema istoimenoj rimskoj provinciji iz Bugarske koji su predstavljali rimsku vojsku i Gote i plesni studio Shine iz Osijeka. Otac rimskih careva iz Cibala, Valentinijana I. i Valensa, Gracijan, kojemu su bili posvećeni ovogodišnji Rimski dani, bio je vojni zapovjednik provincije Afrike te je u više navrata ratovao s Perzijancima. Predstava govori o njegovu životu i periodu IV. stoljeća u Rimu jer je to vrijeme kada rimske Cibalae doživljavaju svoj vrhunac.