Kulinijada: 12 zlatnih medalja za kvalitetu

Danas je održana 18. Kulinijada u Jagodnjaku. Ovo već tradicionalno natjecanje najboljeg kulena ove godine okupilo je 130 izlagača od kojih je čak njih 12 dobilo zlatnu medalju za kvalitetu. Da se Baranja i Slavonija mogu dičiti gastronomskom ponudom odavno je poznato, a kulen kao zaštini znak ovih krajeva nije uzalud.

Nagradu za najbolji kulen ove godine dobio je proizvođač iz Ladimirevaca, Vlatko Šovagović kojemu je ovo prvo natjecanje ovakvoga tipa. Vlatko se proizvodnjom kulena i sličnih proizvoda iz hobija bavi već 40 godina. Kaže kako je tajna dobrog kulena domaće birano meso, dobra paprika, bijeli luk i sol, sve u savršenim omjerima. Ostale zlatne medalje pripale su kulenima Milana Radanovića, Zvonka Ciganovića, Radoslava Milovića, Milana Stankovića, Anteta Žeravica, Vinka Šimića, OPG-a Jasna Tabaković, Josipa Kleša, Dušana Jurića, Miloša Kolarevića i Zorana Zelića.

Na današnjoj Kulinijadi svi naglašavaju kako je kulen važan proizvod za istočnu Hrvatsku i za turizam ovog podneblja. Župan Ivan Anušić naglašava kako je kulen proizvod koji se jedino može pronaći u Slavoniji i Baranji te kako zbog njegove vrhunske kvalitete i truda proizvođača cjenovno treba biti prilagođeniji, odnosno skuplji. Također, župan najavljuje izgradnju inkubatora kulena, upravo u Općini Jagodnjak u vrijednosti 9 milijuna kuna.

Iz Općine kažu kako je to inkubator kulena upravo to što im treba kako bi općina postala još prepoznatljivija po ovoj baranjskoj deliciji, ali i mogući razlog ostanka mladih. Najavljuju kako je za buduće Kulinijade planirano još više te da je to događaj kojemu se svi mještani vesele. Iz TZ Baranje poručuju kako su upravo ovakve manifestacije bitne za turističku ponudu Baranje jer u Baranju turisti dolaze radi prirode, dobre hrane i odličnog vina.