Sabor: Protiv koronavirusa cijepilo se 50-ak zastupnika

U Hrvatskom saboru u ponedjeljak se protiv Covida-19 dobrovoljno cijepilo 50-ak zastupnika, dan prije početka redovnog proljetnog zasjedanja.

Pfizerovim cjepivom cijepili su se zastupnici vladajuće većine kao i zastupnici SDP-a, IDS-a i HSS- a, dok su zastupnici Domovinskog pokreta Mosta i Kluba zeleno lijevog bloka poručili da se neće cijepiti ocijenivši da je cjepivo potrebnije rizičnijim skupinama.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić naglasio je nakon što se cijepio kako je riječ o poruci o važnosti cijepljenja a ne privilegiji. 

“Rekao sam da ću se cijepiti kada dobijem poziv za cijepljenje, upravo ovih dana sam taj poziv dobio i cijepljenje  shvaćam kao poruku a ne privilegiju, da mi kao državni dužnosnici i saborski zastupnici pokažemo kako je korisno cijepljenje u Hrvatskoj “, kazao je Bačić.

Svjestan je da je dio građana skeptičan prema cijepljenju i drži da će na ovaj način saborski zastupnici pripomoći uvjeriti građane da je to pravi put za sprečavanje širenja Covida-19.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin nakon što se cijepio istaknuo je da dužnosnici moraju svojim primjerom pokazati da je cijepljenje potrebno i sigurno.

„Građani su na kampanju reagirali ‘prvo se cijepite vi a onda pozivajte nas’. Kada znamo da među građanima postoji izuzetno visok stupanj nepovjerenja prema cjepivu mislim da svojim primjerom trebamo pokazati da to nije opasno i da je potrebno i potaknuti građane da se pridruže”, izjavio je Grbin.

Kazao je i kako osobno spada u rizičnu skupinu zbog kroničnih bolesti te odbacuje kritike da je riječ o privilegiji.

Cijepio se i predsjednik HSS-a Krešo Beljak koji kaže da to nije tražio već je to odluka nadležnih epidemioloških službi. „Bez obzira što nema povjerenja u političare, ipak na neki način svojim primjerom pokazujemo da bi se svi trebali cijepiti”, rekao je.

„Svojim primjerom želimo pokazati da je ovo cjepivo za nacionalno zdravlje i zdravlje svih ljudi u svijetu i da od njega nema nikakvog rizika za zdravlje i da je jedino efikasno sredstvo borbe protiv pandemije”, izjavio je Milorad Pupovac (SDSS) i dodao da osobno spada u rizičnu skupinu građana.

„Mi zastupnici ovo nismo tražili, to je Vlada osigurala, naše aktivnosti u Saboru gdje nas je iz svih područja Hrvatske puno i mogućnost zaraze su jedan od razloga zbog kojeg smo se odlučiti cijepiti. Jednako tako i naše aktivnosti na Baniji podrazumijevaju da tamo trebamo doći i biti zdravi”, poručila je Dragana Jeckov (SDSS).

Iako je prebolio Covid -19 cijepio se iJosipĐakić (HDZ). „Cijepio sam se da se ne bi ponovilo bez obzira na imunitet”, kazao je Đakić i dodao da se konzultirao s liječnicima i da su mu kazali da je cijepljenje moguće mjesec dana nakon prebolijevanja.

Katarina Peović iz Radničke fronte smatra da Vlada nije imala namjeru privilegirati zastupnike nego promovirati cijepljenja. „Od pitanja privilegija važnije je pitanje važnosti cijepljenja., a privilegije u društvu postoje i svugdje su prisutne, a na ovom pitanju puno manje nego u nekim drugim pitanjima ”, kazala je Peović i dodala da osobno ne spada u rizičnu skupinu ali da spada njezino dijete.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije se cijepio jer je prebolio Covid-19 pa će pričekati šest mjeseci, do početka travnja, i tada se cijepiti.

Nisu se cijepili ni zastupnici Domovinskog pokreta jer smatraju da je neprimjereno da se saborski zastupnici cijepe prije ostalih ugroženih skupina građana.

Slično misle i zastupnici Mosta čiji je predsjednik Božo Petrov ranije poručio kako bi ga bilo “sramota uzeti cjepivo pored rizičnih skupina”.

Osim toga, u Mostu poručuju da je trećina njihovih zastupnika prebolilo Covid-19 i da imaju imunitet. „Ostatak Kluba se odlučilo da je cjepivo sada potrebno onima koji su prioritet, stariji, bolesni i zdravstveni djelatnici”, kazao je potpredsjednik MostaNikolaGrmoja.

I u Klubu zeleno-lijevog bloka drže da se prvo mora cijepiti medicinsko osoblje i rizične skupine, a tek onda svi ostali. 

Od ukupno 151 zastupnika koronavirus je preboljelo njih 36 . Uzme li se u obzir broj zastupnika koji su bolest preboljeli, te broj onih koji su se cijepili može se zaključiti da će od zaraze virusom korone biti zaštićeno više od polovic