Samsung prodaje najviše mobitela, ali Apple daleko najviše zarađuje na njima

foto:pixabay

Samsung na tržištu pametnih telefona i dalje drži primat te se nalazi na otprilike 25 posto udjela, ali kad se radi o prihodima, Apple je daleko ispred, bez obzira na manji broj prodanih uređaja i slabiju prisutnost na tržištu.

Možda se situacija promijeni nakon plasiranja Galaxy S10 modela na tržište, prvenstveno jer nisu toliko skupi kako se predstavljalo, no dok se to ne dogodi, vrijedit će aktualne brojke. A one kažu da je Apple i dalje prvak kad se radi o zaradi od svojih proizvoda.

Konkretnije, u prošlog godini od pametnih telefona Apple je uprihodio čak 176,8 milijardi američkih dolara, dok je Samsung završio 2018. s 86,9 milijardi. Dakle, riječ je o više no upola slabijim rezultatom. Iako je Apple konstantno moćniji po ovom pitanju, nikad razlika nije bila tolika. Dapače, 2013. je Samsung završio sa 128,2 milijarde dolara prihoda, a Apple sa 125,9 milijardi. Bilo je to vrijeme Galaxy S4. koji je bio pravi hit. Nakon njega stigao je lošiji Galaxy S5 i prihodi su pali na 98,4 milijarde, dok se Apple zahvaljujući iPhone 6 domogao 148,5 milijardi u 2014.

Naravno, Samsungu su poziciju otežali i kineski proizvođači, koji su prvi shvatili da uz flagship modele treba na tržište ponuditi i kvalitetne, ali jeftine slabije modele pametnih telefona.