Snažan pad tržišta pametnih telefona u posljednjem kvartalu 2022. godine

foto: pixabay

Globalno tržište pametnih telefona ostalo je pod pritiskom u 4. tromjesečju prošle godine s padom isporuka za 18 posto na najnižu razinu za praznično tromjesečje od 2013., iako su porasle za 1 posto QoQ na 303,9 milijuna jedinica, prema Counterpoint Researchu. Isporuke za cijelu 2022. godinu također su pale na 1,2 milijarde jedinica, što je najmanje od 2013. godine.

Posljedično, globalni prihod od pametnih telefona i operativna dobit također su zabilježili pad, iako u manjem stupnju nego u isporukama. Povećana kombinacija vrhunskih ponuda telefona od strane velikih OEM-ova povećala je ukupnu prosječnu prodajnu cijenu (ASP) za 5 posto u 2022. Pad prihoda od 9 posto, iako niži nego u isporukama, rezultirao je godišnjim prihodom od pametnih telefona u iznosu od 409 milijardi USD, najniži od 2017. Veći pad spriječio je rast od 1 posto u Appleu, jedinom pet najboljih OEM-a za pametne telefone kojem je to uspjelo.

“Rat u Ukrajini, inflatorni pritisci, ekonomska neizvjesnost i makroekonomski vjetrovi zadržali su raspoloženje potrošača slabim u 2022., dok su korisnici pametnih telefona smanjili učestalost kupnje. Tržište pametnih telefona ostalo je pod pritiskom u četvrtom tromjesečju 2022. jer su kriza troškova života, nedostatak tržišta rada i pad kupovne moći potrošača rezultirali dvoznamenkastim padom isporuka svakog od pet vodećih pametne telefone”, rekao je Harmeet Singh Walia, viši analitičar u Counterpoint Research.

“Budući da je vješto upravljao svojim proizvodnim problemima, Apple je uspio prebroditi godinu koja je već bila pokvarena ekonomskim i geopolitičkim previranjima bolje od drugih velikih proizvođača pametnih telefona. Njegova iPhone Pro serija nastavila je s dobrim rezultatima i njegov udio u isporukama iPhonea mogao je biti čak i veći da nije bilo proizvodnih problema uzrokovanih izbijanjem COVID-19 u tvornici Zhengzhou, koja proizvodi veliku većinu količina Pro serije. Kao rezultat toga, neki brojevi serije Pro pomaknuti su za siječanj,” rekao je Jeff Fieldhack, direktor istraživanja u Counterpoint Research.

Posljedično, njegova isporuka, prihod i operativna dobit su se smanjili u 4. kvartalu 22. Međutim, nadmašio je posrnulo tržište pametnih telefona u pogledu isporuka, prihoda i rasta operativne dobiti, zauzvrat postigavši svoje najveće udjele ikada od 18 posto, 48 posto, odnosno 85 posto u tim metrikama u 2022. Apple je također imao koristi od premium segment, njegova primarna grupacija, manje je pogođen ekonomskim i geopolitičkim neizvjesnostima koje su pokvarile godinu. Štoviše, odrasli korisnici pametnih telefona sada biraju vrhunske uređaje koji traju dulje.

“Premiumizacija se također može vidjeti unutar Android ekosustava, a predvodi je Samsung sa svojim sklopivim pametnim telefonima. Kao rezultat toga, Samsung je bio jedini pet najboljih OEM-ova uz Apple koji je zabilježio rast prihoda od 1 posto, iako su njegove isporuke pale za 5 posto u 2022., a operativna dobit smanjena za 1 posto. Učinak njegovih vodećih pametnih telefona bio je bolji od tržišnih projekcija. Unatoč tome, s manjim padom dobiti od cjelokupnog tržišta pametnih telefona, njegov udio operativne dobiti blago se povećao na 12 posto u 2022.,” rekao je Tarun Pathak, direktor istraživanja u Counterpoint Research.

Kineski igrači pametnih telefona patili su od kućnih blokada veći dio godine uz suočavanje s globalnim ekonomskim i geopolitičkim poteškoćama. Kao rezultat toga, isporuke Xiaomi, OPPO i vivo pale su za više od 20 posto svaki. Unatoč ponudi premium telefona po agresivnim maržama, kineski brendovi tek trebaju napredovati na premium tržištu i nisu uspjeli u potpunosti iskoristiti Huaweijev pad. Stoga ne iznenađuje da su njihovi prihodi kao i operativna dobit zabilježili dvoznamenkasti pad. Counterpoint Research očekuje da će tržište ostati pod pritiskom do kraja prve polovice 2023. i da će se nakon toga početi oporavljati.