Stanouprava: Od tvrtke u problemima do respektabilne i stabilne tvrtke

Marijan Peran je imenovan od strane Skupštine društva Stanouprava u kolovozu 2017. godine, te je na funkciju stupio dana 01.09.2017. godine i poslovanje tvrtke iz godine u godinu podiže na višu razinu. Dokaz tome su godišnji financijski izvještaji. Danas tvrtka zapošljava 9 osoba, a za vrijeme sezone čak 12 osoba. Tvrtka upravlja stambenim jedinica na području Baranje, također upravlja odmaralištem Vila Baranja u Dramlju i SRC Bazeni Beli Manastir.

Tvrtku sam preuzeo kada je bila u problemima, a uz to se podrazumijeva da je tvrtka prema GFI u 2016. godini imala negativan trend poslovanja, odnosno gubitak od oko 112 000 kuna. U prva četiri mjeseca moga mandata uspjeli smo postići dobit u poslovanju u iznosu od 78 000 kuna, a 2018. godinu smo zaključili sa 142 000 kuna dobiti, te 2019. godinu sa 90 000 kuna dobiti, ali točnu dobit znati ćemo po završetku godišnjeg financijskog izvještaja koji ćemo predati do 30.04.2020. godine.

Ključno je za naglasiti da se mi ne financiramo iz proračuna niti smo na teretu građana, nego isključivo od naših poslovnih aktivnosti kao što su održavanje zgrada, popravaka kvarova i uklanjanje nedostataka te djelatnosti administracije vezano uz upravljanje zgrada, odnosno naknadom iz sredstava zajedničke pričuve. Pozitivno poslovanje iskoristili smo za investicije i razna ulaganja kao što su nabavka nove računalne opreme, namještaja, uređenje objekta u kojem poslujemo, tehničke opreme, alata, poslovna vozila i slično, a pri tome nismo zaboravili na naše djelatnike koje smo također nagradili u obliku jubilarnih nagrada, regresa, uskrsnice, božićnice, otpremnine te druge dodatke sukladno poslovnoj politici tvrtke.“ – istaknuo je direktor Marijan Peran.

Što se tiče samih energetskih obnova višestambenih zgrada, Stanouprava kao upravitelj, čeka na raspisivanje javnih poziva i natječaja kako bih mogla krenuti u postupke obnova zgrada, a prema riječima direktora Perana tvrtka ima već spremno nekoliko projekta za koje već imaju suglasnost stanara, međutim kako će se sve odvijati u novonastaloj situaciji vezanu uz virus COVID 19, vidjeti će se.

Također tvrtka ulaže velike napore vezano uz komunikaciju sa stanarima što se tiče samih projekta energetske obnove, ali se mnogi stanari ipak ne odlučuju na davanje suglasnosti za energetsku obnovu, jer najveći problem je nedostatak financijski sredstava samih suvlasnika. Mi takvu situaciju u potpunosti razumijemo.“– istakao je direktor Marijana Peran.

Odmaralište Vila Baranja u Dramlju zajedničkim snagama Stanouprave i jedinica lokalne samouprave sukladno udjelima sudjelovali su u troškovima opremanja odmarališta za djecu. Odmaralište Vila Baranja je opremljena novim krevetima, madracima, jastucima, posteljinom, novim rekvizitima za slobodne aktivnosti djece, opremom za rad i inventarom u praonici rublja i kuhinji. Također su počeli sastanci s ravnateljima škola vezano uz novu ljetnu sezonu te se očekuje popunjenost ovog dječjeg odmarališta.

Novom poslovnom politikom proširili smo djelatnosti tvrtke te se trudimo da svi kvarovi ili manji nedostaci budu uklonjeni unutra dan-dva sukladno mogućnostima. Na proširenje djelatnosti odlučili smo jer u Baranji nedostaje tvrtki vezano uz održavanje i popravke te kako bi stanarima naših zgrada pružili bržu uslugu bez predugog čekanja na vanjske izvođače. Naravno i dalje radimo s drugim tvrtkama što se tiče održavanja sukladno potrebama uz suglasnost suvlasnika stambenih zgrada koji su direktno uključeni i upoznati oko rješavanje problema na njihovim objektima.”– istaknuo je direktor Marijan Peran.