Stiže digitalna putovnica a Hrvati među prvima u svijetu mogu testirati budućnost putovanja

foto: AKD

Stiže nam digitalna putovnica a Hrvati će biti među prvima koji će moći testirati budućnost putovanja. Pošto se uvijek žalimo kako se neke nove tehnologije i napredne digitalne usluge kod nas uvijek pojavljuju sa zakašnjenjem ovoga puta se možemo pohvaliti kako smo među prvim zemljama na svijetu koje su krenule u projekt razvoja digitalne putne vjerodajnice (DTC – Digital Travel Credentials).

Mobilna aplikacija Certilia

Digitalnu putovnicu razvili su stručnjaci iz Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) i Ministarstva unutarnjih poslova (MUP). AKD je tvrtka ovlaštena za izdavanje kvalificiranih certifikata građanima Hrvatske na elektroničkoj osobnoj iskaznici. Ova tvtka proizvodi osobne iskaznice, putovnice, vize, vozačke i druge zaštićene tiskovine, razvija napredna IT rješenja u području identiteta i sigurnost, te pruža usluge bankarskom sektoru.

Digitalna putovnica nalazit će se u mobilnoj aplikaciji Certilia, koja se već koristi za digitalnu potvrdu identiteta. Aplikaciju je moguće preuzeti online ili instalirati u bilo kojoj policijskoj postaji, nakon čega je u Certiliu potrebno dodati digitalnu putnu vjerodajnicu.

S njom ćete unaprijed isplanirati put i najaviti svoj dolazak na granični prijelaz druge zemlje, što znači da pri dolasku više neće biti čekanja. Putovanje će postati znatno ugodnije i brže. Sve provjere za koje bismo inače čekali na granici, sada će se obaviti unaprijed i to online. Drugim riječima- zbogom nepotrebnom čekanju.

Aktiviranje

Već možete aktivirati svoju digitalnu putovnicu a sama aktivacija poprilično je jednostavna. Preduvjet za sve je aktivirana e-Osobna iskaznica. Nakon aktivacije e-Osobne iskaznice, slijedi preuzimanje aplikacije a unutar nje ćete skenirati i verificirati svoju putovnicu.

Prva faza testiranja digitalne putovnice imat će određena ograničenja. Tako će na početku biti dostupna samo za korisnike Androida (iOS verzija najavljena je za kraj godine) te će se moći putovati samo iz zračne luke Dr. Franjo Tuđman. Prije putovanja potrebno je najaviti putovanje unutar aplikacije, dok će na aerodromu putnici imati poseban izlaz na kojem će biti potrebno skenirati pametni telefon, umjesto pokazivanja papirnate putovnice.

Voditelj projekta Ivan Brko objasnio je kako će se, s daljnjim razvojem projekta, broj graničnih prijelaza i zemalja koje su uključene u njega konstantno rasti, sve dok digitalna putna vjerodajnica ne bude univerzalno prihvaćena i postane standardizirani dokument za sve građane EU. U subotu, 30. rujna je održana prezentacija projekata na Zagrebačkom Cvjetnom trgu, gdje su građani dobili mogućnost preuzeti DTC u mobilnu aplikaciju. Tom prilikom glavni direktor AKD-a Jure Sertić pohvalio se kako je ovo projekt koji je razvila hrvatska pamet i Hrvatsku ponovno pozicionira na ljestvici naprednih tehnoloških rješenja, navodi ZIMO.hr