Stižu nova pravila za vozače i vozačke dozvole

foto: Canva/Ilustracija

Stižu nova pravila za vozače i vozačke dozvole. Naglasak se stavlja na mlade vozače, a istovremeno uvode se oštrije sankcije poput automatskog oduzimanja vozačke dozvole, neovisno o državi u kojoj je počinjen prometni prekršaj. Uz to prijedlog Europe je i jedinstvena digitalna vozačka dozvola.

Europska unija predložila je jedinstvenu digitalnu vozačku dozvolu za sve zemlje. Također, neprimjereno ponašanje za upravljačem trebalo bi biti jednako kažnjivo u svim zemljama Europske unije.

Digitalna vozačka dozvola

Nova direktiva predviđa uvođenje jedinstvene digitalne vozačke dozvole u EU-u. Digitalne dozvole će biti lakše zamijeniti i obnoviti pošto će te procedure biti moguće obaviti pute interneta. Prijedlog je i da se građanima iz trećih zemalja s usporedivim standardima sigurnosti na cestama bude olakšana zamjena vozačke dozvole za EU dozvolu.

Polaganje ispita već sa 17 godina

Promjene bi zahvatile i mlade vozače koji bi mogli položiti vozački ispit sa 17 godina, a do punoljetnosti bi morali voziti sa starijom osobom.

Europska komisija je predložila, a Vijeće ministara prihvatilo, da mladi vozači s navršenih 17 godine mogu polagati ispit i voziti ako su s njima stariji vozači. Uvelo bi se probno razdoblje za mlade vozače od najmanje dvije godine nakon polaganja ispita i pravilo nulte tolerancije na vožnju pod utjecajem alkohola.

“Zakonodavstvo treba dobro razjasniti tko su te osobe koje bi bile u pratnji, koje imaju pravo biti pratnja, da li su kažnjavani, nisu kažnjavani, u krajnjoj liniji trebali bi biti članovi obitelji, roditelji”, rekao je stručni voditelj i predavač u autoškoli Siniša Pšeničnik za Dnevnik Nove TV.

Stariji vozači

Također se predviđa da skraćivanje roka valjanosti vozačkih dozvola za starije vozače i dalje ostane dobrovoljno po zemljama članicama. Uvode se i jasnije odredbe o provjeri tjelesne i psihičke sposobnosti za vožnju.

Obnavljanje dozvole bi bilo uvjetovano potvrdom da nema kontraindikacija za upravljanje vozilom izdanom nakon obveznog liječničkog pregleda. Isto vrijedi i za rok valjanosti vozačke dozvole od 7 godina za starije od 60 godina, 5 godina za starije od 70 i 2 godine za starije od 80 godina.

Kazne na području cijele EU

Prijedlog zakona o razmijeni informacija o prekršajima omogućit će i to da se vozačka dozvola oduzima bez obzira u kojoj je zemlji članici prekršaj počinjen.

Sve promjene imaju jedan cilj, a to je smanjiti broj smrtno stradalih.