Stožer: Potvrđeno šest novih slučajeva, ukupno 87

U Hrvatskoj je potvrđeno šest novih slučaja zaraze koronavirusom te ih je sada ukupno 87, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Infektološkom obradom detektirano je šest novih oboljelih u Hrvatskoj, tako da je novi ukupan broj oboljelih 87 osoba”, rekao je na konferenciji za medije ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je da je do sada izliječeno pet osoba, a ukupno je testirano 1171 uzoraka.

“Hitna medicinska djelatnost je intervenirala u 321 slučaju sumnje u ovu bolest”, naglasio je Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak naveo je gradove u kojima se pojavio koronavirus i njihov točan broj.

“U Zagrebu 41, u Zadru jedan, u Varaždinu šest, u Slavonskom Brodu jedan, u Sisku tri, u Rijeci 14, u Puli 10, u Osijeku sedam, i Karlovcu jedan, i u Zaboku tri”, kazao je Capak.

Capak je također rekao da imaju još jedan novi slučaj u bolnicama te ih je sada ukupno devet.

Stožer je također podigao i platformu temeljem koje će razmjenjivati informacije o pozitivnim slučajima.

“Sad već imamo više laboratorija, pa je bilo teško pratiti imena, prezimena, pozitivne i negativne rezultate testiranja, pa smo podigli platformu gdje se to radi automatski, i informacije u realnom vremenu dobiva ministar zdravstva, doktorica Alemka Markotić i ja”, rekao je Capak.

Zbog zagušenja telefonskih linija koje koriste građani da kontaktiraju epidemiologa, podigli su i call centar na broju 113 na koji se javljaju posebno educirani dragovoljci koji daju sve relevantne informacije o zdravstvu i zdravstvenom sustavu. 

“Svi koji trebaju bilo kakvu informaciju vezanu uz zdravstveni sustav trebaju zvati 113, za sve ostale informacije 112”, naglasio je Capak.