Stožer: Preporučuje se odgoda događaja s više od 1000 ljudi

Nacionalni stožer Civilne zaštite preporučio je u ponedjeljak dvije nove mjere zaštite od koronavirusa koje se odnose na kontrolu ljudi u međunarodnom prometu i ograničavanje javnih skupova s više od 1000 sudionika, a bit će na snazi do daljnjega.

“Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove i događaje gdje sudjeluje više od 1000 ljudi. Svi organizatori okupljanja dužni su osigurati najviše higijenske standarde koji uključuju jasno istaknute upute Stožera i HZJZ-a, na takvim skupovima će biti nužno osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima i svima dati jasne upute da se suzdrže od uobičajenoga neverbalnog komuniciranja, poput rukovanja i izbjegavanje bližih socijalnih kontakata”, rekao je na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Respiratornim bolesnicima i onima s povišenom tjelesnom temperaturom preporučeno je da ne dolaze na slične manifestacije.

Svi koji dolaze u Hrvatsku sa žarišta zaraze moraju u karantenu

“Svi strani državljani koji ulaze u Hrvatsku iz područja koja su žarišta zaraze koronavirusom, a to su posebna područja u Kini, Italiji, Koreji i Iranu, bit će upoznati s mjerom obveznog smještaja u karantenu na razdoblje od 14 dana”, istaknuo je Božinović.

Hrvatskim državljanima koji u Hrvatsku dolaze iz Kine, Južne Koreje, pokrajina Veneto, Piemont, Emilia Romagna, Južni Tirol i Marke iz Italije, Hong Konga, Japana i Singapura propisat će se rješenje o samoizolaciji od 14 dana.

“Preporučujemo svim građanima da razmotre odgodu putovanja u inozemstvo u države i regije koje su u većoj mjeri zahvaćene koronavirusom”, istaknuo je Božinović.

Druga skupina mjera odnosi se na odgodu ili ograničavanje organiziranih skupova.

“Prije početka manifestacije bit će nužno dobiti suglasnost Županijskog stožera Civilne zaštite i nadležnost Zavoda za javno zdravstvo”, rekao je Božinović.

U Hrvatskoj ima 13 potvrđenih bolesnika.