Studentima iz Osječko baranjske županije jeftiniji prijevoz vlakom

Ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije za 2020. godinu danas (17. prosinca 2019. godine) u sjedištu Županije u Osijeku potpisali su zamjenik župana Goran Ivanović i predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz d.o.o. Željko Ukić.

Nastavak je to dobre suradnje Županije i HŽ-a te projekta u komu Županija sufinancira troškove prijevoza redovitim studentima u iznosu 25 % od redovite mjesečne karte. U cijenu mjesečne karte za studente uračunava se i popust HŽ Putničkog prijevoza od 50 %.

Županija nastavlja sufinancirati i troškove kupnje pojedinačne karte redovitim studentima u iznosu 25 % od redovite cijene koji se za svoje putovanje koriste uslugom Prijevoznika od mjesta prebivališta do mjesta školovanja, tj. za sufinanciranje troškova pojedinačne karte polazno i/ili odredišno mjesto mora biti na području Županije. HŽ i u ovom slučaju odobrava popust u iznosu 50 % od redovite cijene pojedinačne karte, što znači da u oba slučaja studenti plaćaju samo preostalih 25 % cijene karte.

Za sufinanciranje ovih aktivnosti u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2020. godinu osigurano je 300.000,00 kuna, no u slučaju potrebe i većeg interesa studenata taj iznos će se i povećati.

Kako ističe pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović tijekom ove godine prodano je 223 profila (pametnih kartica) studentima s područja Županije, odnosno 382 mjesečne studentske karate koje sufinancira Županija u iznosu od 25 %, a trenutno s mjesečnim kartama putuje oko 80 studenata. Od lipnja do studenoga ove godine prodana je 341 pojedinačna studentska karta koju sufinancira Županija u iznosu od 25 %, a trenutno s pojedinačnim kartama putuje 173 studenta.

Zamjenik župana Goran Ivanović naglasio je kako će sufinancirani iznos pomoći studentima da novac koji bi izdvojili za vozne karte mogu uložiti za druge potrebe studija, dok je Željko Ukić rekao da HŽ Putnički prijevoz na taj način dodatno potiče prijevoz željeznicom.