Sustavno opremanje svih domova zdravlja i ambulanti u Osječko-baranjskoj županiji

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić jučer (22. svibnja 2019. godine) potpisao je Ugovor o nabavi medicinsko-tehničke i dijagnostičko-terapijske opreme za digitalni RTG uređaj s tvrtkom Siemens Healthcare d.o.o. iz Zagreba. Ukupna cijena ponude iznosi 1.208.187,50 kuna, a uređaj je namijenjen Domu zdravlja Donji Miholjac za radiološku dijagnostiku.

– Nabava ovog uređaja dio je procesa opremanja domova zdravlja na području Osječko-baranjske županije kroz projekt „Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije“ koji je financiran iz fondova EU i ukupne vrijednosti 23 milijuna kuna. Postupak javne nabave za dio opreme, u vrijednosti 7 milijuna kuna, još je u tijeku, između ostalog i za fizikalnu medicinu u Belom Manastiru, a kada to završimo svi domovi zdravlja i ambulante bit će kvalitetno opremljeni – rekao je župan Anušić.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Nataša Tramišak ističe da Projekt „Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije“ traje od 1. prosinca 2017. godine. – Imamo još godinu dana do završetka ovog zaista kompleksnog projekta, do 1. lipnja 2020. godine, u komu je puno aktivnosti kojima je cilj omogućiti kvalitetniju i dostupniju primarnu zdravstvenu zaštitu u svim ambulantama i domovima zdravlja. Danas je potpisan ugovor za nabavu i isporuku digitalnog RTG uređaja za Dom zdravlja Donji Miholjac, a u tijeku je isporuka kardiološko-pulmološke opreme i ultrazvuka za svih šest domova zdravlja, odnosno liječnike opće i specijalističke medicine te koncesionare koji djeluju na području tih domova zdravlja – kaže pročelnica Tramišak.

Ukupna vrijednost opremanja domova zdravlja u ovom projektu iznosi više od 13 milijuna kuna, a preostalih 7 milijuna kuna odnosi se na opremu za fizikalnu terapiju, ginekologiju, pedijatriju, stomatologiju, opću medicinu te na sitnu medicinsku opremu. Istovremeno, kroz Projekt se obavljaju i infrastrukturni radovi u vrijednosti 8 milijuna kuna, s tim da su u tijeku radovi u vrijednosti 6 milijuna kuna, a za 2 milijuna kuna potrebno ih je ugovoriti. Tako se u Domu zdravlja Đakovo radi prenamjena rodilišta u ordinacije obiteljske medicine u vrijednosti 3,2 milijuna kuna, a radovi bi uskoro trebali biti završeni. U Domu zdravlja Osijek u tijeku su radovi na osiguranju pristupačnosti osobama s invaliditetom na 23 lokacije, dok treba ugovoriti dogradnju Doma zdravlja Našice u vrijednosti 2,3 milijuna kuna.

Projekt „Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije“ usmjeren je poboljšanju pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti u udaljenijim područjima Osječko-baranjske županije čime će se smanjiti broj upućivanja pružatelja primarne zdravstvene zaštite u bolnice u tim područjima za najmanje 15 % u bolnice u Osijeku i Našicama. Također će se poboljšati uvjeti za potrebe pružatelja primarne zdravstvene zaštite u šest domova zdravlja (Domovi zdravlja u Osijeku, Našicama, Đakovu, Donjem Miholjcu, Belom Manastiru i Valpovu) i kod koncesionara primarne zdravstvene zaštite s područja Osječko-baranjske županije putem ulaganja u opremu i infrastrukturna ulaganja.

Ukupna vrijednost projekta „Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije“ je 23.899.295,09 kuna, a iznos bespovratnih sredstava koji financira Europska unija je 20.029.166,70 kuna (85 %), iznos sredstava koji financira Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini – Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU je 2.474.191,18 kuna, a ostatak od 1.395.937,21 kuna sufinancira Osječko-baranjska županija.