Otvoren foto natječaj „Biološka raznolikost Osječko-baranjske županije“

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom biološke raznolikosti (International day for biological diversity) s ciljem da se poveća razumijevanje i svijest o biološkoj raznolikosti. Na taj dan 1993. godine održana je Konferencija Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeirou na kojoj je usvojena Konvencija o biološkoj raznolikosti (Convention on Biological Diversity – CBD). Hrvatska se kao potpisnica Konvencije pridružila svijetu u nastojanjima očuvanja biološke raznolikosti i promicanja zaštite prirode. Hrvatski sabor je 2003. godine donošenjem Zakona o zaštiti prirode odredio da se 22. svibnja na Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Svake godine međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se pod drugim sloganom, a ovogodišnji je „Naša bioraznolikost, naša hrana, naše zdravlje“.

Cilj teme je poticanje znanja i širenje svijesti javnosti o zdravoj prehrani, zdravlju i biološkoj raznolikosti ekosustava. Tema također slavi raznolikost koju pružaju naši prirodni sustavi za ljudsko postojanje i dobrobit na Zemlji, istodobno pridonoseći drugim ciljevima održivog razvoja, uključujući ublažavanje klimatskih promjena i prilagodbu, obnovu ekosustava, čistu vodu i Zemlju bez gladi.

Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj Javna ustanova za zaštitu prirode OBŽ u suradnji s Javnom ustanovom PP Kopački rit raspisuje foto natječaj na temu: „Biološka raznolikost Osječko-baranjske županije“

Opći uvjeti natječaja:

 • Sudionici natječaja mogu biti svi građani bez obzira na dob.
 • Maloljetni građani su dužni uz prijavu dostaviti pismenu suglasnost roditelja s potpisom kako bi se njihove fotografije mogle objaviti javno s imenom i prezimenom.
 • Zadatak je fotografirati bogatstvo prirodnog svijeta Osječko-baranjske županije.
 • Svaki sudionik može poslati isključivo jednu fotografiju na natječaj i to u digitalnom obliku.
 • Minimalna veličina fotografija treba biti najmanje 150 DPI, dopuštena veličina datoteke je najviše 8 MB, a dopušteni format je JPG.
 • Datoteka fotografije treba biti potpisana: ime i prezime autora, naziv fotografije i mjesto gdje je snimljena.
 • Fotografije mogu biti crno-bijele ili u boji.
 • Obrada fotografije u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do te mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenog sadržaja.
 • Svaki od sudionika natječaja prijavljuje isključivo svoje fotografije i preuzima odgovornost za sadržaj.
 • Autorsko pravo – autor slanjem fotografije na natječaj daje suglasnost organizatorima natječaja da bez naknade može objavljivati prijavljenu fotografiju u svrhu promocije.
 • Samim sudjelovanjem na natječaju sudionici pristaju na objavu imena i prezimena.

Uz fotografije za natječaj poslati osobne podatke (ime, prezime, adresa i broj telefona) na e-mail adresu: info@obz-zastita-prirode.hr.

Krajnji rok za slanje fotografija je (nedjelja) 26. svibnja 2019. godine.

Odabir pobjednika

Od ukupnog broja pristiglih fotografija odabrat ćemo tri najkreativnije i nagraditi zanimljivim nagradama koje daruje JUPP Kopački rit.

Nagrade:

 1. nagrada – Vožnja brodom za dvije osobe u Parku prirode Kopački rit i 1 fotomonografija Kopačkog  rita.
 2. nagrada – Vožnja brodom za dvije osobe u PP Kopački rit.
 3. nagrada – Fotomonografija Kopačkog rita.

Dobitnici će biti obaviješteni telefonskim putem u ponedjeljak 27. svibnja. Nagrade će moći podići na štandu Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije na „Danu otvorenih vrata Osječko-baranjske županije“ koji će se održati 27. svibnja 2019. godine od 10.00 do 15.00 sati na Trgu Ante Starčevića u Osijeku.