Svečano otvoren park i spomen obilježje Svetog Martina

Danas, 3. siječnja 2019. godine,  svečano otvoren park i spomen obilježje Svetog Martina zaštitnika Grada Belog Manastira. Park se nalazi u Ulici Svetog Matina 31, u blizini osnovne škole u Belom Manastiru, a park i spomen obilježje svečano su otvorili  gradonačelnik Tomislav Rob i saborski zastupnik Robert Jankovics.

Spomen obilježje Svetog Martina biskup  je rad akademskog kipara Saše Sermeka, a dok je spomenik blagoslovio župnik Don Ivo Zečević uz poruku da spomenik predstavlja zajedništvo različitih naroda i poruku mira i blagoslova jer ovaj kip Svetog Martina biskupa umjesto mača ima ispružen dlan što simbolizira blagoslov.

FOTO: MB PRESS

„Sveti Martin je rođen Sambotelu u Mađarskoj, a bio je potomak rimskog vojnika. Ovaj spomenik posvećujemo svim entuzijastima Demokratske zajednice Mađara Hrvatske koja su 2001. godine  pokrenuli manifestaciju oživljavanje legende o Svetom Martinu. Ova manifestacije je postala brend grada, nigdje dalje ovakve manifestacije nema. Riječ je o uprizorenju konjanika odjevenog u formi Svetog Martina, koji dolazi i daje pola  svoga plašta prosjeku. To je jedan plemeniti čin koji se obilježava 18 generacija, a mnogo je djece vidjelo upozorenje legende pa znaju po čemu je sveti Martin tako blažen i svet.  Ovo je spomenik je zajedništvo Hrvata i Mađara i zahvalni smo Gradu Belom Manastiru. Da je spomenik ovdje u ulici Svetog Martina našao svoje trajno mjesto.“-  Izjavio je saborski zastupnik Robert Jankovics.

„Htjeli smo jedan prostor u gradu koji je naslonjen tradicionalno  na mađarsku kuću urediti i da godišnja manifestacija uprizorenje legende o svetom Martinu ne bude u blatu i neurednom prostoru. Napravili smo određenu vizualizacija kape koja predstavlja mitru biskupa. Priliku smo dali jednom mladom kiparu da nam pokaže što on zna i da to utjelovi u kip Svetog Martina biskupa. Nakon stope svetog Martina odlučili smo se na uređenje ovog prostora jer i sama župa nosi ime zaštitnika Svetog Marina Biskupa ujedeno i zaštitnika grada. Poruka ista kao što je rekao župnik Don Ivo Zečević da je spomenik simbol mira i blagoslova u ovim turbulentnim vremenima.“ – izjavio je gradonačelnik Tomislav Rob.