Svijet mora sedam puta brže smanjiti intenzitet ugljika kako bi ograničio zagrijavanje

foto: Pixabay

Prema novoj analizi PwC-a, svijet opasno zaostaje za ambicijom koja je potrebna za osiguranje sigurne klime u budućnosti. Kao rezultat toga, moramo se boriti da spriječimo svaki djelić stupnja zagrijavanja, piše ICT Business.

Najnoviji PwC-ov indeks neto nulte ekonomije pokazuje da je sada potrebna godišnja stopa dekarbonizacije od 17,2% (u odnosu na 15,2% prošle godine) kako bi se globalno zagrijavanje ograničilo na 1,5°C iznad predindustrijskih razina – sedam puta više od onoga što je bilo postignut tijekom prošle godine (2,5%) i 12 puta brže od svjetskog prosjeka (1,4%) u posljednja dva desetljeća. Da to stavimo u perspektivu, od 2000. niti jedna država G20 nije postigla stopu dekarbonizacije veću od 11% u jednoj godini – najvišu razinu postiglo je UK 2014. (-10,9%).

Indeks daje jasnu ilustraciju rastućeg odstupanja između globalne ambicije da se uhvati u koštac s klimatskim promjenama i realnosti trenutnog napretka. Analiza pokazuje da sve nacije moraju više raditi na smanjenju emisija kako bi imale ikakve šanse ispuniti rok IPCC-a do 2030. za smanjenje emisija za 43%, sa smanjenjem intenziteta ugljika od 78% koje je sada potrebno za manje od sedam godina.

“Činjenica da se svijet treba dekarbonizirati sedam puta brže je poticaj na djelovanje, a ne savjet očaja. Dok se ukupni tempo mora brzo ubrzati, dramatične promjene moguće su kada se poduzeća i kreatori politika usklade. Brzo ubrzanje razvoja vjetra i sunca u nekoliko regija pokazuje da se promjena može dogoditi. Svijet odvaja rast od emisija ugljičnog dioksida, a sada trebamo da taj trend postane skokovit”, rekla je Emma Cox, voditeljica globalne klime u PwC-u.

Još pozitivnije, analiza pokazuje da je prošle godine došlo do naglog porasta usvajanja obnovljive energije, što pokazuje nadu za ubrzanu i tržišno vođenu tranziciju, pri čemu je solarna energija doživjela najveći rast ikad zabilježen od 24,4%, a energija vjetra porasla je za 13,1%. Značajan rast obnovljivih izvora uglavnom je koncentriran u Aziji (osobito Kini), SAD-u i Europi. Ova ubrzana akcija mora se odraziti na šire tranzicije gospodarskog sektora i infrastrukture, te u kombinaciji s povećanom potporom zemljama u razvoju.

Indeks neto nulte ekonomije također otkriva da je Ujedinjeno Kraljevstvo imalo najvišu dugoročnu razinu dekarbonizacije u analizi, održavajući stopu dekarbonizacije od 3,7% tijekom 21. stoljeća. Gospodarski rast i potrošnja energije odvajaju se, ali ne dovoljno brzo. Putanje dekarbonizacije napreduju različitim stopama između G7 i E7 gospodarstava. G7 je 2022. ostvario smanjenje intenziteta ugljika od 1,2%, u usporedbi s godišnjim prosjekom od 2,3% postignutim od 2019. Nasuprot tome, zemlje E7 postigle su stopu dekarbonizacije od 2,8% 2022., u odnosu na godišnji pad od 1,7% od 2019.

“Kolektivni neuspjeh svijeta da se uhvati u koštac s klimatskim promjenama ostavlja nas na pragu nepredvidivog i ekonomski destruktivnog vremena. Sada moramo iskriviti krivulju rasta emisija i hitno iskoristiti priliku da uskladimo naše globalno gospodarstvo i neto nulti put s budućom klimom od 1,5°C. Kako bismo ostvarili našu globalnu ambiciju, počevši od ove godine, vrijeme je da prihvatimo hrabru, komercijalnu i razornu fazu globalnog ponovnog razvoja koja je vođena masovnom primjenom čistih tehnologija, ubrzana praktičnim inovacijama i proširena održivim financiranjem. Rezultat naših izbora sada će biti konačan za buduće generacije koje niti su odabrale niti zaslužuju manjkavo nasljeđe,” rekao je Dan Dowling, partner za Net Zero & Sustainability u PwC-u, zaključuje ICT Business.