Svjetski dan borbe protiv raka

foto:pixabay

Rak je drugi najznačajniji uzrok smrti u Hrvatskoj, od kojeg umire svaki četvrti stanovnik. Oko 20.000 novooboljelih od raka registrira se  u Hrvatskoj  svake godine, a oko 13 000  oboljelih od raka svake godine umre.

Svjetske statistike također su porazne. Više od 12 milijuna ljudi godišnje oboli od raka, a milijun ih umire od ove bolesti.

Kako u svijetu tako i u Hrvatskoj stope pojavnosti raka su u porastu, a stope incidencije i stope smrtnosti više su u muškaraca, nego u žena. Najviše žena oboli od raka dojke, debelog crijeva i pluća. Muškarce naviše ubija rak pluća, a odmah potom rak debelog crijeva i prostate. Za rak dojke i debelog crijeva te za rak vrata maternice, srećom, postoje nacionalni programi prevencije koji daju svoje prve pozitivne rezultate. Nažalost, Hrvatska i svijet teško kažu DA nepušenju  pa veliki broj oboljelih od raka pluća i dalje ovo sijelo drži na prvom mjestu pojavnosti. O raku prostate u Hrvatskoj malo govore i struka i mediji. Stoga je Hrvatska liga protiv raka ove godine odlučila na  Svjetski dan borbe protiv raka promovirati novi letak  sa bitnim informacijama o dijagnostici i liječenju raka prostate od kojeg u Hrvatskoj oboli oko 1800 muškaraca. (Autori letka su dopredsjednica Lige dr. Ilona Sušac i prof. Davor Trnski, specijalist urolog). I na kraju podsjećamo na činjenicu da se čak 50% karcinoma može spriječiti da nikada ne nastane i to s malo truda: prestati s konzumacijom duhanskih proizvoda, zdravo se hraniti,  redovito se baviti tjelesnom aktivnosti, održavati normalnu tjelesnu težinu, ne pretjerivati u konzumaciji alkohola, zaštititi se od infekcija povezanih s nastankom raka i izbjegavati nekritičko sunčanje.