Tena i Matija: Nove mlade snage belomanastirskog kazališta

U Dramskom studiju za mlade koji djeluje u okviru Gradskog kazališta Beli Manastir kao odjel za djecu i mlade, zadnjih se tjedana priprema nova kazališna predstava za mlade radnog naziva „Pruži mi ruke“. Riječ je o edukativnoj drami za tinejdžere, ali i za njihove roditelje koja govori o štetnosti i razoru društva zbog govora mržnje. Uz dobro poznato lice, Dunju Vlahek (20) koja je u kazalištu svoje prve glumačke korake napravila još kao učenica 7. razreda osnovne škole, a najviše ju se pamti po ulozi Anne Frank u istoimenoj hit drami ovog kazališta, koja je osvojila i značajne nagrade, glumi i Klea Posavac te dva nova lica – Tena Grgić (15) iz Duboševice i Matija Barić (15) iz Belog Manastira. Matija je još kao učenik 5. razreda osnovne škole dolazio u kazalište na dramske radionice, te je svirao tamburu u monodrami „Mojoj Baranji“ prije tri godine, ali nešto ozbiljnije počeo se baviti ovoga ljeta.

-Kazalištem se bavim od ljetos i još sam relativno nov u svemu ovome. Počeo sam se baviti glumom jer sam bio na nekoliko predstava i jako me to zainteresiralo pa sam se odlučio priključiti radu kazališta, kaže nam Matija, koji je prvu ulogu ljetos ponio kao zamjena Nebojši Šimiću u „Put po svijetu“ te je tom prilikom bio na gostovanju u Pragu. Tena Grgić svoje prve glumačke korake tek pravi.

– Dok sam išla u niže razrede osnovne škole voljela sam glumiti i imala sam često glavne uloge u školskim predstavama. Isto tako sam voljela ići i gledati predstave u Beli Manastir, gdje sam godinama gledala predstave na Dječjem kazališnom festivalu. Najviše u sjećanju mi je ostala „Pale sam na svijetu“ koju sam 2016. gledala s mojim bratom, objašnjava Tena.

I Tena i Matija su gimnazijalci koji zajedno idu u 2.e razred, a osim kazališta u slobodno vrijeme ostvaruju zapažene rezultate i u sportu – Matija kao član Streljačke udruge Mars, a tena kao veslačica HVK Baranja, Draž.

O atmosferi na probama i Tena i Matija kažu da im je opušteno, zabavno ali i radno.

-Atmosfera na probama je opuštena. Puno radimo, ali uvijek ima malo vremena za neke šale i razgovore. Na probama također svi uvažavamo mišljenja i ideje, tako da i to poboljšava atmosferu, objašnjava Matija, što Tena samo potvrđuje.

-Na probama mi je zanimljivo i opušteno jer nisam pod nikakvim pritiskom, sviđa mi se što ozbiljno radimo ali uvijek imamo vremena za šalu, kaže Tena i objašnjava da je na „daske koje život znače“ odlučila stati najprije iz radoznalosti, ali onda joj se svidio način rada pa je odlučila ostati.

-Nisam se nikada ozbiljnije bavila glumom, samo u okvirima škole. Iako je moja prva ljubav veslanje, zavoljela sam kazalište. Došla sam jer je moja kuma kazališna glumica i režira predstave za djecu, pa me zanimalo kakav je život glumca i kako je to biti u kazalištu. Ne žalim ni trenutka, ovdje mi je super jer radimo tako da puno naučimo i o kazalištu i o sebi samima, ali nam se daje dovoljno prostora i za šale, kaže Tena.

Ovo dvoje mladih simpatičnih novih glumačkih snaga složni su u mišljenju da je kazalište i mjesto zabave i o mjesto vlastitog usavršavanja. Pod zabavu podrazumijevaju sklapanje novih prijateljstava, putovanja, druženja na probama, a pod vlastitim usavršavanjem mišljenja su da kazalište može uvelike pomoći u učenju i boljem izražavanju u svakodnevnom životu.

-Ovdje nikada nije dosadno, a puno se putuje i uči spoznati sebe, svoje vrline i mane. Sviđa mi se što djeluje kao jedna velika obitelj, kažu uglas.

Kroz probe ih vodi Daniela Taslidžić Herman (36) osnivačica i ravnateljica kazališta, koja ne krije da ju raduje ovaj mladi ansambl.

-Imamo ponovno generaciju koja je baš ono što Dramski studio ovog kazališta treba: imaju volju, talent, kreativni su i uvažavaju jedni druge. Svi su odlični učenici i imaju podršku svojih obitelji što je jako važno s obzirom na njihove godine, ističe Daniela i dodaje da ih premijera očekuje sredinom studenog.

-Za „zagrijavanje“ ćemo praizvedbu imati u Bosni i Hercegovini, u mjestu Rahić Donji nedaleko Brčkog, a premijeru u sklopu proslave Dana Grada i Europske Noći kazališta, 15. studenog u velikoj dvorani Centra za kulturu.

-Trenutačno radimo na jednoj predstavi koja govori o govoru mržnje i kako to loše utječe na sve, a posebno  na onoga tko je pun mržnje. Moja uloga u predstavi je da prenesem djeci i mladima, ali i odraslima da prestanu mrziti osobe koje su druge boje kože, jer je rasizam postao sve rašireniji. Poruka cijele predstave je da prestanemo mrziti i počnemo uvažavati jedni druge, bez obzira na naše različitosti, objašnjava Matija.

– Prvu glumačku ulogu ostvarit ću u predstavi koja je jako poučna, napeta i zanimljiva. U toj predstavi igram djevojku koja mrzi sve osobe druge nacionalnosti, ali na kraju spoznam svoje greške i postanem bolja osoba. Prestanem mrziti, a to je i light motiv predstave, objašnjava Tena koja dodaje da se iz predstave puno toga može naučiti i da se i sama dala u razmišljanje.

Režija predstave je rađena radioničarski i potpisuje ju cijeli ansambl, koreografije su osmislili Dunja Vlahek i Cvetin Aničić, za dramatizaciju i scenski pokret bila je zadužena Daniela Taslidžić Herman, a za svjetlosne efekte i glazbu Zoran Herman.

I za kraj, na pitanje imaju li tremu, Matija kaže -Pa i nemam baš, već sam od prije naučio kako suzbiti tremu. Samo treba savladati taj osjećaj da se ne zaboravi tekst. Najlakši način suzbijanja tih osjećaja je opuštenost i određena koncentracija, dok Tena objašnjava:

-Trenutno nemam tremu, ali kada se dvorana napuni i kada ispred mene bude puno ljudi koji su me došli gledati vjerojatno ću imati tremu i srce će mi lupati kao ludo.