Top web preglednici: Firefox stabilan, Chrome po prvi put dosegao 69 posto tržišta

foto:pixabay

Firefox se uspio ustabiliti na tržištu web internetskih preglednika tijekom pandemije koronavirusa pa njegov udio s krajem travnja čini 7,3 posto i to znači da se blagi rast za Mozillinog prvaka nastavio.

Naravno, daleko je to od onoga što u ovom trenutku ima Googleov Chrome sa svojih 69,2 posto. Ujedno, prvi je to put da taj internetski preglednik bilježi udio na tržištu veći od 68 posto, što znači da je aktualna kriza pomogla i Chromeu da sruši poneki rekord te pridobije još pokojeg korisnika, otkriva Net Applications u svom izvještaju.

Također, Microsoftov Edge drugi mjesec zaredom nalazi se na drugom mjestu te sad ima već podosta značajnih 7,8 posto udjela na svjetskom tržištu. Istovremeno, Internet Explorer je na 5,5 posto i kombinirano Microsoft uz sebe ima 13,3 posto udjela. Skromno za nekadašnju situaciju, ali sjajno za onu kojoj svjedočimo posljednjih godina.

Očito se isplatilo što je Microsoft odlučio prijeći na Chromium za Edge od 15. siječnja ove godine. Tad je krenula tranzicija i “tradicionalni” Edge te njegov EdgeHTML, koji je kreirao Microsoft, zamijenio je Chromium bazirani Edge te je renderiranje stranica palo “na njegova leđa”.

Što se promijenilo? Pa, za oko je zapeo novi logo, koji više nije potpuno plave boje već ima i svjetlije nijanse, ali i podosta zelene. Nadalje, promijenilo se i korisničko sučelje preglednika, kao i njegova funkcionalnost. Podsjeća na Chrome i Firefox, što je potpuno logično s obzirom na Chromium.

Safari je pak na 3,9 posto i peti je na svijetu po udjelu na tržištu, a Opera je šesta sa svojih 1,1 posto, kojih suvereno čuva svih ovih mjeseci.

Ali, prava priča jest bitka Mozille i Microsofta, u kojoj Mozilli preostaje pokušati još poneki trik kako bi se uzdigla iznad sve moćnijeg Edgea. Neće biti lako, ali isto tako, malo tko može reći da Firefox nije vrhunski preglednik. Samo je zapostavljen. No, malo tko može reći i da Edge nije vrhunski…